Trajnostna arhitektura je lesena

Lesena arhitektura izhaja iz bogate, še žive dediščine gradnje iz lesa, ki je tradicionalna pravzaprav v vseh slovenskih regijah. Njeno izročilo je gradnja v omejenih pogojih in skromnih možnostih izbora tehnologije in gradiv, ki je zahtevala od graditeljev domiselno in premišljeno ravnanje tako pri načrtovanju kot pri gradnji hiš. Nekdaj skromne možnosti so narekovale z okolico in naravnimi zakoni skladno gradnjo in zmerno uporabo razpoložljivih sredstev.

Tradicionalna gradnja je bila raznovrstna, upoštevala je fizično in biološko okolje, naravno zgradbo prostora in naravne tokove, delovanje vetrov, mikro-klimatske pogoje, uporabljena so bila razpoložljiva naravna gradiva, računali so na uporabo sončne energije, stavbe so bile zgrajene varčno in razgradljivo.

Pri nas je še vedno živo lesarstvo in z njim gradnja v lesu, mnogi so, še posebej na podeželju, vešči tesarjenja in mizarstva. Poleg tega je na razpolago široko razvejana gozdarska in žagarska infrastruktura.

Pri lesu je torej treba nujno spoštovati lastnosti gradiva, ki narekujejo določeno logiko gradnje in oblikovanja, iz katere nastane smiselno urejena arhitektura. Prav ta poštenost v odnosu do gradiva daje arhitekturi, zgrajeni iz lesenih konstrukcij, preprosto, vendar vsem razumljivo obliko. V leseni hiši resnično sovpada z njeno tehnično obliko, v njej se jasno zrcali razrešitev problema, pokazan je način postavitve in organizacija gradnje. Sodobna gradnja z lesom zahteva od graditeljev primerno znanje in obvladanje tehnike gradnje, ki je povezano s premišljeno uporabo in spoštovanjem naravnega gradiva, natančno obdelavo in izvedbo.

Glede na načela o trajnostni gradnji predstavlja gradnja iz lesa pravo alternativo običajni masivni gradnji, ki je potratna, neudobna, tehnološko zastarela, ki se jo počasi gradi, težko preureja, težko poruši in še težje reciklira.

Gospodarne lahke konstrukcije vseh vrst in različnih, tudi največjih razponov, se da izdelati izredno natančno v delavnici, kar omogoča sorazmerno hitro gradnjo brez posebnega tveganja. Z uporabo lesenih konstrukcij se da enostavno graditi, lahko je obvladati tesarske tehnike sestavljanja, lesena konstrukcija je varna in primerna za samogradnjo. Preprosta konstrukcija, enostavni sklopi in možna vgradnja velikega števila industrijskih polizdelkov, zagotavlja nizke stroške gradnje glede na dostavo, obdelavo in vgradnjo.

Avtor članka je profesor Janez Koželj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.