Dom na Kopah

Največji leseni objekt na Koroškem je novi Dom na Kopah. Izdelan je po sistemu CLT, ki spada v kategorijo montažne gradnje, saj so vse masivne lesene stene izdelane v tovarni, z vsemi potrebnimi izrezi za okna, vrata in s spoji, da montaža objekta poteka tekoče in z najmanj dodatnimi deli.

Objekt stoji v neposredni bližini smučišča in ima 900 m² uporabne notranjosti. Zamišljen je kot objekt za opravljanje različnih turistično – kulturnih dejavnosti. Na objektu je v veliki meri uporabljen les kot univerzalni gradbeni element, oziroma bolj natančno Xlam elementi, ki odlično kljubujejo naravnim vplivom tudi na nadmorski višini preko 1.500 metrov.

Na objektu je v zgornjem delu uporabljenih 300 m3 lesa. Konstrukcija je obložena z izolacijskim ovojem in s paropropustno folijo, čez katero je z nerjavnim okovjem pritrjena pokončna fasada iz smrekovega lesa. V spodnjem delu je lesena fasada kombinirana s paropropustno izolacijo iz kamene volne in z ometom. Bistvene prednosti objekta, grajenega po sistemu CLT, pred konvencionalnimi gradbenimi pristopi so izjemna statična trdnost, majhna lastna teža, ognjevarnost, odlična toplotna izolativnost in kumulativnost.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.