Dom na Kopah

Največji leseni objekt na Koroškem je novi Dom na Kopah. Izdelan je po sistemu CLT, ki spada v kategorijo montažne gradnje, saj so vse masivne lesene stene izdelane v tovarni, z vsemi potrebnimi izrezi za okna, vrata in s spoji, da montaža objekta poteka tekoče in z najmanj dodatnimi deli.

Objekt stoji v neposredni bližini smučišča in ima 900 m² uporabne notranjosti. Zamišljen je kot objekt za opravljanje različnih turistično – kulturnih dejavnosti. Na objektu je v veliki meri uporabljen les kot univerzalni gradbeni element, oziroma bolj natančno Xlam elementi, ki odlično kljubujejo naravnim vplivom tudi na nadmorski višini preko 1.500 metrov.

Na objektu je v zgornjem delu uporabljenih 300 m3 lesa. Konstrukcija je obložena z izolacijskim ovojem in s paropropustno folijo, čez katero je z nerjavnim okovjem pritrjena pokončna fasada iz smrekovega lesa. V spodnjem delu je lesena fasada kombinirana s paropropustno izolacijo iz kamene volne in z ometom. Bistvene prednosti objekta, grajenega po sistemu CLT, pred konvencionalnimi gradbenimi pristopi so izjemna statična trdnost, majhna lastna teža, ognjevarnost, odlična toplotna izolativnost in kumulativnost.

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.