Stavbno pohištvo – pomemben element pri gradnji

Stavbno pohištvo je ključnega pomena za dobro delovanje vsake zgradbe. Pri zunanjem stavbnem pohištvu se vedno bolj izpostavljajo lastnosti, kot so: toplotna prehodnost, zvočna izolativnost, varnost, svetlobna prepustnost, kakovost tesnjenja, mehanske obremenitve, trajnost in vzdrževanje. Takšne površine lahko predstavljajo velik potencial toplotnih izgub in zaradi vsega tega je zelo pomembno izbrati kakovostne in najbolj primerne materiale. Le ti so pri zbiri stavbnega pohištva posebna dilema, saj imajo materiali med tako pozitivne kot tudi nezaželene lastnosti.

Argumenti za izbiro materiala so seveda različni. Tako lahko pri starih, tradicionalnih in tudi lesenih hišah damo prednost lesenim oknom. Pri stavbah starih preko 50 let, je o materialih okna vsekakor smiselno razmišljati celovito; tukaj odločajo številni dejavniki in nikakor ne samo material. Enako velja za novogradnje, kjer je ob številnih argumentih za ta ali oni material spet pomembna tudi cena. Ne v smislu najcenejšega, ampak v smislu najboljšega razmerja med ceno in ustrezno kakovostjo.

 

Toplotna zaščita sicer ni osnovna funkcija stavbnega pohištva, je pa enako pomembna kot pri drugih konstrukcijah, saj lahko tukaj najlažje nastanejo toplotne izgube. Pri neprozornih delih stavbnega ovoja dosežemo dobro toplotno zaščito z dodajanjem izolacijskih slojev. Pri stavbnem pohištvu je stopnja toplotne zaščite odvisna od lastnosti izdelka samega. Toplotna prehodnost pri recimo tehnično najsodobnejših oknih je še vedno opazno višja od toplotne prehodnosti dobro izolirane stene, a tega ne jemljemo kot negativno lastnost – pomembno je, da so svetlobne in druge lastnosti stavbnega pohištva primerne. Transmisijske toplotne izgube najlažje nadzorujemo z izbiro toplotnih lastnosti prozornih in neprozornih  delov, konvekcijske toplotne izgube pa s tesnili, okovjem in seveda pravilno vgradnjo. Toplotne lastnosti celotnega okna so odvisne tudi od linearne toplotne prehodnosti na stiku zasteklitve in okenskega profila. Klasifikacijo oken in vrat glede na prepustnost zraka na pripirah določa SIST EN 12207, izračun toplotne prehodnosti oken, vrat in polken pa standard SIST EN ISO 10077-1.

 

Med zunanje stavbno pohištvo štejemo:

  • vertikalna zunanja okna in balkonska vrata,
  • strešna okna,
  • steklene konstrukcije gretih prostorov kot npr. zimski vrt,
  • steklene strehe,
  • svetlobnike in svetlobne kupole,
  • vhodna vrata,
  • garažna vrata.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.