Slovenec razvil nanomaterial za ugodno toplotno izolacijo stavb

Znanstveniki z različnih evropskih inštitutov in univerz, med katerimi je tudi Slovenec dr. Andraž Kocjan, so razvili material, ki bi naj drastično znižal stroške toplotne izolacije stavb. Ta material pa je tudi bolj prijazen okolju od klasičnih izolirnih materialov.

Revija Nature Nanotechnology je objavila članek z naslovom Thermally insulating and fire-retardant lightweight anisotropic foams based on nanocellulose and graphene oxide, katerega avtorji so člani mednarodne skupine znanstvenikov, v kateri je tudi sodelavec Instituta Jožef Stefan dr. Andraž Kocjan. Uspeh njihovega raziskovanja je nov kompozitni material, sestavljen iz obnovljivih poceni nanomaterialov, t. j. iz celuloze, grafenovega oksida in gline nanometrskih dimenzij, ki bi lahko dramatično znižal ceno toplotnega izoliranja stavb z visoko energijsko učinkovitostjo.

 

V nasprotju s standardnim toplotnoizolacijskim stiroporom, nov material ne vsebuje strupenih snovi. Stiroporu namreč za večanje negorljivosti dodajajo nevarne halogenirane spojine. Nov material pa je brez teh substanc negorljiv, lahek in trden.

 

Sodobni izzivi glede energetske učinkovitosti, toplotne in zvočne izolativnosti, varnosti, trajnosti in v zadnjem obdobju vedno bolj človeku in okolju prijaznih gradientov so povzročili ne sluten razvoj na tem področju. V prizadevanju za zmanjšanje rabe energije (40 % vse energije proizvedene v EU se porabi za zgradbe) so ukrepi pri novogradnjah in obnovah zgradb v EU usmerjeni v vsaj nizkoenergijske zgradbe (predvsem pri sanacijah) in predvsem pri novogradnjah v pasivne zgradbe. Pri tem pa je izrednega pomena ravno toplotna izolacija.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.