Tretjino Škotske bo kmalu napajala največja elektrarna na plimovanje na svetu

Med škotskim kopnim in obmorskim delom Orkney Islands leži Pentland Firtha – burni morski del, kjer je močno plimovanje in kjer plimski tokovi dosežejo tudi osupljivih 18 kilometrov na uro.

To je velik potencial neizkoriščene energije. Družba MeyGen namerava ravno ta potencial izkoristiti z gradnjo največje elektrarne na plimovanje na svetu. In če bo šlo vse po načrtih, bi ta elektrarna lahko proizvajala dovolj energije za tretjino Škotske.


Dnevno plimovanje v Pentland Firth poteka pri približno 18 kilometrih na uro, kar je idealno za elektrarno na plimovanje. A obenem je ta razlika med plimo in oseko tudi ena največjih ovir za izgradnjo in dokončanje elektrarne. Pričakuje se, da bo nova elektrarna imela nazivno moč kar 398 megavatov. S tem bo kar konkretno presegla trenutno največjo elektrarno na plimovanje na svetu, elektrarno Sihwa v Južni Koreji, ki ima nazivno moč 254 megavatov.

Gradnja elektrarne vključuje spuščanje 61-ih turbin na morska tla, kjer se bo vsaka turbina sidrala z betonom. Vsaka turbina ima rotirajoče lopatice, ki se bodo vrtele podobno kot pri vetrnicah – poganjalo pa jih bo plimovanje morske vode. Tako se bo tudi ustvarjala električna energija. Elektrarna naj bi bila končana do leta 2016.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.