ponedeljek, 28 septembra, 2020
Doma Gradnja Senzoriranje in inteligentno upravljanje oken

Senzoriranje in inteligentno upravljanje oken

Prezračevanje je ena izmed glavnih funkcij okna. Z njim v prostoru zagotavljamo primerne vrednosti vlage in kakovosti zraka. Z uporabo prostora in bivanjem človeka v njem se viša raven vlage in koncentracija onesnaževal v zraku, ti pa zaradi odsotnosti prezračevanja ali njegovega neustreznega izvajanja povzročata nastanek plesni na eni strani in slabše splošno počutje in stanje človeka.

Plesen in visoko vlago v prostoru običajno zaznamo hitreje kakor slabšo kakovost zraka. Te se zavemo prepozno – ko nas začne boleti glava, soočamo se z dražečimi očmi, kašljem in drugimi podobnimi kazalniki. Vzdrževanje ustreznih pogojev v prostorih je pomembno tudi v odsotnosti ljudi, da se odstranijo emisije stavbe in druge škodljivosti.

 

Za avtomatizirano upravljanje stavbnega pohištva je potrebna nadgradnja in oprema okna z motoriziranim odpiralom ter senzorjem za zaznavanje položaja v katerem se okno nahaja. V prostoru je za pridobivanje realnih podatkov o stopnji vlažnosti in kakovosti zraka potrebno umestiti notranjo senzorsko enoto, poleg nje pa je zaradi primerjave med vrednostmi znotraj in zunaj objekta potrebno namestiti tudi zunanjo senzorsko enoto. Z njimi je okno sposobno samodejnega operiranja na podlagi obdelave podatkov in posredovanja ukazov preko mobilne aplikacije.

Uporabnik preko aplikacije nastavlja željeno raven vlage in temperature v prostoru, upravljalni sistem pa na podlagi teh avtomatsko izvaja odpiranje in zapiranje oken tako, da jih vzdržuje na čimbolj konstantni vrednosti.

 

Predstavljajte si torej, da lahko okna odprete kar iz službe in se domov vrnete v sveže prezračeno stanovanje ali zapustite svoj dom za dalj časa in ste brez skrbi, da bi se zaradi vlage pojavila plesen.

 

Seveda ne pozabimo tudi na potencial strojnega učenja in obdelave velike količine podatkov. Z njimi lahko razvijemo modele, ki bodo personalizirani za specifične uporabnike prostora. S tem se bo prezračevanje izvajalo glede na življenjski ritem uporabnika, njegove želje, potencialne zdravstvene zahteve in navade.


Avtor: Liza Križnar

 

S spleta

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

11,788FansLike
313FollowersFollow
247FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Kako velik naj bo vaš bojler?

Grelnik vode ali po domače rečeno bojler je ključni element vsakega doma. Najdemo ga v kopalnicah in kuhinjah, je pa pomemben zato, ker omogoča...

Pet ključnih argumentov za kovinsko kritino Gerard

Nakup strehe predstavlja precejšnjo naložbo, zato smo vam v pomoč pri odločitvi pripravili nekaj osnovnih napotkov.Ker strehe ne menjavamo vsako leto — dinamične vremenske...

Čiščenje žlebov je nujno potrebno opravilo, nikar ne pozabite nanj

Žlebove, ki opravljajo pomembno vlogo odvajanja meteorne vode, je potrebno vsaj dvakrat letno pregledati, preveriti tesnost in očistiti, da se izognete vsem težavam, ki...

Kdaj ste nazadnje očistili odtok?

Na odtoke običajno pomislimo le takrat, ko se nam zamaši. Če imamo srečo, ga lahko takrat odmašimo s preprosto mešanico sode bikarbone in alkoholnega...