Prizidek ali ureditev podstrešja?

Podstrešje s knjižnimi policami, kavči in teleskopom

Pandemija nas je priklenila na domove, kar je v številnih vzbudilo željo po prenovi. Siti smo strmenja v iste štiri stene, zato želimo povečati prostor, v katerem se lahko gibamo.. Domu želimo dodati prostor in povečati njegovo vrednost, vendar nismo prepričani, kako naj to storimo. Ali bi preuredili podstrešje ali zgradili prizidek? Kaj je boljše?

Na kaj moramo biti pozorni?

Pri gradnji prizidka ali preureditvi podstrešja moramo upoštevati več dejavnikov. Prva je seveda cena in koliko bo gradnja zmotila naše vsakdanje življenje. Sta visok vložek in moteča gradnja nekaj, kar lahko žrtvujete za več prostora in potencialno višjo vrednost nepremičnine?

Hiša nepravilnih oblik, z več prizidki

Groba ocena stroškov prizidka se giblje nekje okoli 30.000 evrov, medtem ko za povprečno predelavo podstrešja lahko odštejete približno 45.000 evrov. Pri tem pa moramo seveda upoštevati velikost prizidka. Pri prizidku običajno dobimo manj prostora, kot če se lotimo predelave podstrešja. Upoštevati moramo tudi, za koliko bi se povečala vrednost hiše.

Kaj je prava odločitev za nas?

Za kaj se torej odločiti? Najprej se prepričajte, zakaj se želite lotiti prenove. Prizidek vam običajno ponudi več bivalnega prostora, medtem ko se na podstrešju običajno znajdejo nove spalnice. Pri prizidku se lahko zgodi, da se boste morali začasno izseliti iz hiše, dokler gradnja ni končana. Pri prenovi podstrešja se vam tega ni treba bati.

Premisliti moramo tudi, kaj vse bo prenova vključevala. Če vas zanima predvsem dodana finančna vrednost hiše, se posvetujte z nepremičninskim agentom. Prav tako je dobro, da se posvetujete z arhitektom, ki je že delal na podobnih projektih. Ne pozabite niti na potrebna dovoljenja in koliko časa vas bo to stalo. Zaradi epidemije se te stvari lahko zavlečejo.

Staro podstrešje

Koliko dodane vrednosti lahko pričakujete? Običajno govorimo o dodanih 10 do 15 % vrednosti nepremičnine. Paziti morate na celotno sliko in kaj vam bo prizidek ali prenova podstrešja dodala. Pri prizidku je treba upoštevati tudi to, da po nepotrebnem ne zmanjšate pretirano vrtnega prostora, kar bi lahko potencialne kupce vaše hiše odvrnilo od nakupa.

Pet nasvetov pred začetkom gradnje

Strokovnjaki svetujejo, da preučite naslednja vprašanja:

  1. Katera prenova bo dodala več kvadratnih metrov vašemu domu?
  2. Kaj boste pridobili? Če vas zanima prodaja hiše, se posvetujte z nepremičninskim agentom glede povpraševanja kupcev.
  3. Vprašajte se, ali bo prizidek pustil dovolj velik vrt.
  4. Preverite, ali so se sosedi lotili podobnega projekta. Če so potem prodali svoj dom, preverite, ali je prizidek vplival na vrednost nepremičnine.
  5. Pozanimajte se, koliko bi stala posamezna možnost. Govorite z lokalnimi gradbinci in arhitekti.
VIRDaily Mail
Prejšnji članekPožarna varnost pri električnih vozilih v garažah
Naslednji članekDo bleščečega pribora le v nekaj minutah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.