Postavitev letne kuhinje od a do ž

Sončni poletni dnevi kličejo po preživljanju časa na prostem, z družino ali prijatelji. Še več svobode pa nam prinese postavitev letne kuhinje, ki nam nudi vse udobje običajne. Nekaterim to predstavlja idealno rešitev na parcelah ob morju. Kaj vse in kako moramo postoriti, da bo naša letna kuhinja kot iz sanj?

Katera dovoljenja potrebujemo za izgradnjo letne kuhinje?

Letne kuhinje in njim pripadajoči nadstreški so enostavni objekti in za njih po zakonu ne potrebujemo gradbenega dovoljenja. A pri postavitvi letne kuhinje vseeno moramo slediti usmeritvam v lokacijski informaciji, ki jo pridobimo na občini, kjer bomo gradili oziroma postavili željen objekt.

Kaj nam pove lokacijska informacija in kateri podatki v njej so relevantni pri izgradnji letne kuhinje?

Lokacijska informacija nam pri izgradnji letne kuhinje poda informacije o:

 • možnosti gradnje na izbrani točki parcele. To pomeni, če se ta morda ne nahaja v varovalnem pasu prometne ali druge infrastrukture. V tem primeru potrebujemo soglasje upravljavca.
 • potrebnih odmikih od sosednjih parcel. Ponavadi je to približno 1 m, vendar se lahko ta podatek od lokacije do lokacije razlikuje. Če ob postavitvi letne kuhinje ne boste postavljali nadstreška, lahko ta ponavadi stoji tudi bližje meji, a priskrbite si pisno soglasje mejaša.
 • drugih urbanističnih in oblikovnih usmeritvah glede novogradnje (smer slemena, razmerje objekta, preferenčni materiali in barve), ki jih je potrebno upoštevati, saj na tak način prispevamo k urejenemu grajenemu okolju našega kraja.

Pomembna je lahko tudi bližina inštalacij

Največkrat si postavitelji letnih kuhinj želijo tekoče vode in elektrike, zato je potrebno razmišljati tudi o tem. Če ni bila letna kuhinja že prej planirana oziroma nismo že v fazi gradnje hiše ali ureditve parcele planirali njene postavitve, je to najenostavneje urediti tako, da letno kuhinjo postavimo v bližini hiše (če ta stoji na parceli). Takšna lokacija prinaša tudi nekaj drugih prednosti, kot so denimo večja zasebnost, bližina drugih prostorov (na primer stranišča, shrambe), mogoče že obstoječ nadstrešek ipd. A po drugi strani moramo biti pazljivi, da pri pečenju ne umažemo fasade, da morebiti dim ne bi uhajal v hišo itn. Razmislite o idealni lokaciji za vas in pri tem pretehtajte pluse in minuse.

Letna kuhinja lahko seveda stoji tudi povsem samostojno, a to praviloma zahteva večji vložek (inštalacije, nadstrešek, več materialov …).

Letna kuhinja naj bo zgrajena iz materialov, ki preživijo tudi zunanje razmere

Dobro razmislite o uporabi materialov, saj morajo ti biti vzdržljivi in hkrati enostavni za vzdrževanje. Lahko denimo zidate (beton, opeka, tudi siporeks), oblogate s keramiko ali kamnom, ob uporabi kovine naj bo ta nerjaveča. Posežete lahko seveda tudi po lesu, najboljši je les iglavcev ali tropski les, ki nista dovzetna za poškodbe zaradi vremenskih razmer. Mnogokrat se graditelji odločijo tudi za umetni kamen.

Kateri so nepogrešljivi dodatki za letno kuhinjo?

Pri postavitvi nikakor ne pozabite na:

 • korito (tekoča voda),
 • kurišče (žar, krušna peč, odprto kurišče, kamin …),
 • hladilnik (elektrika),
 • prostor za shrambo hrane in tudi pripomočkov za kuhanje, pribora, kozarcev …,
 • vsaj ena vtičnica,
 • luč, za pozna večerna druženja,
 • nadstrešek oziroma senčnik,
 • zunanja jedilnica iz trpežnih materialov,
 • če so v bližini drevesa, poskrbite za zaporo, da ne bodo iglice ali listi končali v vaši ponvi.
Maja Markovič

Novinarka

Prejšnji članekPod Raduho najdete izvrstno gobovo juho
Naslednji članekPreprosto proti plesni v kopalnici
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.