Gradnja betonskega bazena po korakih

Betonski bazen je tista izbira, ki obstoji najdlje časa. Po mnenju večine so še vedno najboljši, a obenem tudi med najdražjimi. Maščuje pa se lahko vsaka že manjša napaka pri izgradnji, zato je treba biti pri izgradnji zelo pozoren. Poglejmo si, kaj betonski bazen sploh je, koliko bi nas stal, kako bi ga izgradili in celoten postopek z nasveti.

  • Betonski bazen je lahko povsem poljubne oblike, a pri tem je zelo pomemben korak posvet s prodajalcem bazenske opreme. Potreben je natančen projekt, ki zavzema vse od izračunov o nosilnosti tal, opreme in navsezadnje tudi kdo bo to delo izvajal. Velikokrat so betonski bazeni obloženi s keramičnimi ploščicami ali pa le pobarvani s posebno barvo za bazene. Zadnjih nekaj let pa se uporabljajo tudi mozaiki (plastični, stekleni …), ki imajo poleg drugih lastnosti, tudi estetski videz.

Izgradnja tal

Ker je to vgradni bazen, je prvi korak izkop gradbene jame. Sledi ustrezna zaščita jame in nato izvedba betonske plošče, na kateri bo bazen stal, oziroma bo predstavljala samo dno bazena.

Že pri teh treh korakih moramo zraven paziti še na nameščanje talnih odtokov in ostalih elementov (povratne cevi, odtoki, vodni efekti ipd.), ki morajo biti zelo natančno nameščeni. To se mora namestiti, še preden se betonira talna plošča.

Prvi korak pri izgradnji bazena je izkop luknje
Prvi korak pri izgradnji bazena je izkop luknje.

Izdelava sten

Tu je prvi korak izdelava notranje opažne stene, na kateri bodo pritrjeni elementi bazena. Upoštevati moramo dejstvo, da bo treba v steno vrtati, zato mora biti material primeren (ne priporoča se PVC in kovina). Le tako lahko uspešno in pravilno nameščamo razne cevi in elemente (vodni efekti, masažerji, reflektorji ipd.). Pri tem si seveda pomagamo z leseno oporno steno.

Kot spoj med talno betonsko ploščo in steno bazena, mora biti nameščen ekspanzijski trak, ki je kombiniran z ekspanzijskim silikonom. To onemogoča pronicanje vode iz bazena.

Primer betonskih sten in tal bazena
Primer betonskih sten in tal bazena.

Toplotna izolacija in cevi okoli bazena

Ko je prejšnji korak zaključen, lahko začnemo z namestitvijo cevne instalacije, ki bo ključna za samo delovanje bazena. Priporoča se, da so vse navpične (vertikalne) cevi ustrezno zaščitene. Z zunanje strani se namesti tudi izolacija, bazen pa se nato lahko (iz zunanje strani) zasuje.

Tik pred zaključnim slojem hidro izoliramo steno in tla

Preden se odločimo za polaganje ploščic ali drugih materialov, je pomemben korak hidroizolacija. Sloj temelji na cementni, vodoodporni masi, ki bo tudi v primeru manjših razpok v materialu (ploščice) poskrbela za vodotesnost.

Zaključni sloj ploščic ali mozaika

Uporabljajo se posebne keramične ploščice, ki so odporne proti vodi, stekleni mozaik ali pa razne kamnite obloge. Pri lepljenju se priporočajo lepila epoksi (Epoxy), ker so neobčutljiva na raven pH vode v bazenu. Če so bili vsi koraki do sedaj, storjeni pravilno, potem večjih težav ne bi smelo biti.

Čudovit primer mozaika po dnu bazena
Čudovit primer mozaika po dnu bazena.

Skimmer

Skimmerski bazen

Skimmerji so elementi v bazenu, ki jih namestimo na rob vodne gladine. Njihova naloga pa je odstranjevanje plavajoče nesnage. Pri manjših bazenih je dovolj en, lahko pa jih je več.

 

Prelivni kanal

Bazen s prelivnim kanalom

To so vsi bazeni, ki niso skimmerski. Prelivni kanal je lahko preko celotnega obsega ali pa le na eni strani. Taki bazeni imajo zraven še manjši kompenzacijski bazen, ki ujame prelito vodo. So dražji kot skimmerski, za približno 30-50 %.

Cena samoizgradnje – odvisno od velikosti

V nekaj trgovinah z bazensko tehniko lahko kupite tudi posamezne komplete za izgradnjo. Ti se gibajo vse od 1500 € (pribl. 6x3x1,8 m) pa več kot 2200 € (9x5x1,8 m). Temu morate dodati še dodatno opremo (stroji, pripomočki itd.) in čas, ki ga boste porabili za izgradnjo celotnega bazena.

Cena gradbeniškega dela – 1000 € na m²

Vključujoč vsa gradbena dela (izkop, betoniranje, stroji), nadzor ponudnika bazenske tehnike, vgradnja kompletov in tesnitve ter keramičarska dela. A to je zelo nizka cena, slovensko povprečje gradnje betonskega bazena naj bi bilo več kot 15 tisoč evrov. Tu moramo všteti samo prostornino bazena in čas izgradnje oziroma najema ekipe.

Posnetek gradnje bazena iz »nule«

To je le eden izmed tisočih primerov gradnje bazena, saj se sam potek od bazena do bazena razlikuje.

Pool Construction Timelapse

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekPolikarbonatna kritina: prednosti in slabosti
Naslednji članekVrednost opravljenih gradbenih del pada
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.