Gradnja hiše: Poznate vrstni red prenove hiše?

New kitchen before renovation works and after, creative combination of black wallpaper and wood planks on wall, shiny tiles on the floor and different modern chandeliers hanging from ceiling
Foto: anatoliy_gleb iz iStock

Prenova hiše je kompleksen in dolgotrajen proces, vrstni red, v katerem se lotevate različnih projektov, pa lahko močno vpliva na splošni uspeh prenove. Tudi prenova je lahko enako dolgotrajen proces kot gradnja hiše, zato smo pripravili nekaj splošnih smernic za vrstni red, po katerem bi se lahko lotili različnih projektov prenove.

Najprej začnite z najpomembnejšimi in nujnimi projekti. To lahko vključuje:

  • strukturna popravila (utrditev temeljev,
  • varnostne izboljšave ali
  • karkoli, kar je treba storiti, da bo hiša primerna za bivanje ali funkcionalna.

Nato se osredotočite na kozmetične posodobitve in izboljšave, ki bodo izboljšale videz in kakovost življenja v hiši. To lahko vključuje:

  • barvanje,
  • polaganje/menjavo talnih oblog ter
  • posodabljanje napeljav in
  • druga zaključna dela.

Razmislite o izboljšavah energetske učinkovitosti in izboljšanja nepremičnine z vidika trajnosti. Kateri so ti ukrepi, preverite TUKAJ. Izboljšave lahko pomagajo znižati vaše račune za energijo (za ogrevanje, hlajenje itd.) in naredijo vaš dom bolj okolju prijazen.

V kolikor sredstva omogočajo, se je izdelave dodatne toplotne izolacije, menjave strehe, menjave stavbnega pohištva (vrat in oken) lotiti preden se lotite kozmetičnih posodobitev in izboljšav.

Končno se lahko lotite vseh preostalih projektov ali posodobitev, ki jih želite izvesti v hiši. To lahko vključuje dodajanje dodatnih funkcij ali ugodnosti, kot je domača pisarna ali zunanji bivalni prostor, nadstrešek za avto, zimski vrt nadkritje terase, ureditev vrta, atrija ipd.

Pomembno je upoštevati, da bo vrstni red, v katerem se lotevate različnih projektov, odvisen od vaših posebnih potreb in prednostnih nalog ter virov, ki jih imate na voljo. Na projekt poskusite gledati celovito in se raje lotite izboljšav, ko imate dovolj sredstev (če niso opravila res nujna), s čimer se izognite konstantnemu popravljanju vedno istih stvari in s tem tudi višjim stroškom.

Običajno se je najbolje pred začetkom del posvetovati s strokovnim izvajalcem, da ustvarite podroben načrt in zagotovite, da bo proces prenove potekal gladko in v skladu z vsemi pravilniki, zakonodajo in drugimi zahtevami.

Želimo vam veliko sreče pri prenovi in gradnji hiše! 😊

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek10 korakov do popolnega božičnega večera
Naslednji članekLučke? Seveda, a previdno!

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.