Talno gretje v starejši hiši: izzivov je kar nekaj, vendar so rešljivi

Talno gretje

Talno gretje je pri nas v zadnjih letih postalo standardni način ogrevanja v novogradnjah. Vse bolj pogosta je izbira tudi pri prenovah objektov, ker lahko v celoti ali pa delno nadomesti obstoječi radiatorski visokotemperaturni sistem ogrevanja. V prenovah starejših hiš se pogosto srečujemo z izzivi prostorske omejenosti, še posebej, ko gre za vgradnjo klasičnega talnega ogrevanja.

Talno ogrevanje predstavlja enega najučinkovitejših načinov prenosa toplote v prostoru. Če je sistem načrtovan in vgrajen v skladu s predpisanimi standardi ter prilagojen toplotnim potrebam posameznih prostorov in želenim temperaturam v njih, postane ta metoda prenosa toplote izjemno udobna in skoraj idealna. Zaradi toplejšega občutka pri nogah v primerjavi s temperaturo pri glavi, kar pozitivno vpliva na splošno počutje, talno ogrevanje ponuja izjemno prijetno ogrevalno izkušnjo.

Talno gretje

Največji izziv: svetla višina prostorov in pragovi vrat

Tisti, ki želijo zamenjati radiatorje s talnim ogrevanjem v obstoječih hišah, se zato pogosto srečujejo z vprašanjem, kako rešiti težave s prostorsko višino. Tradicionalni sistemi, ki temeljijo na cementnem estrihu, zahtevajo znatno višino, običajno od osem do 12 centimetrov. Vendar pa se pri obstoječih hišah pogosto soočamo s pomanjkanjem te višine. To postavlja lastnike pred dilemo, saj vgradnja talnega gretja pomeni odrekanje nekaj centimetrov prostora, kar predstavlja velik izziv, predvsem v prostorih s stropi, ki so nižji od 240 centimetrov. Dodaten izziv predstavljajo pragovi vrat, ki pogosto ne dopuščajo vgradnje klasičnih sistemov talnega ogrevanja.

Talno gretje

Odgovor na izzive pri prenovah

Proizvajalci sistemov talnega ogrevanja so se odzvali na te izzive. Na voljo je namreč inovativni sistem avstrijskega podjetja Variotherm, ki se ponašata z izjemno majhno debelino sistemskih plošč talnega ogrevanja zgolj 18 milimetrov. Celoten sistem zavzame komajda dva centimetra prostora. Fleksibilne plošče Variotherm kompakt z utori so narejene iz Fermacell mavčno vlaknenih plošč, ki dovoljujejo povsem prosto polaganje cevi. Kanali zagotavljajo optimalno napeljavo cevi, plošča pa se tudi enostavno reže oziroma prilagaja vsakemu tlorisu.

Cevi podjetja Variotherm predstavljajo inovativno večplastno konstrukcijo, ki združuje prednosti plastike in aluminija. Notranji sloj cevi vsebuje proti temperaturi odporne polietilenske snovi. Ta notranji sloj je zasnovan z gladko površino, ki preprečuje nabiranje usedlin, kar omogoča neoviran pretok vode z minimalnimi izgubami tlaka. Poleg tega profilirana zunanja struktura povečuje zunanji sloj cevi za do 15 %, s čimer se zagotovi optimiziran prenos toplote. To inovativno oblikovanje cevi Variotherm združuje učinkovitost, trajnost in optimalen prenos toplote v eni napredni rešitvi.

Talno gretje

Talno gretje

Variotherm sistem talnega gretja je bil zasnovan tako, da ga lahko enostavno postavimo neposredno na obstoječo talno ploščo, v nekaterih primerih pa celo na že nameščeno talno oblogo. Ta inovativna rešitev omogoča nezapleteno in učinkovito vgradnjo talnega ogrevanja tudi v prostorih s prostorsko omejenostjo, kjer bi bila tradicionalna rešitev težko izvedljiva.

Estetski vidik in prostorska učinkovitost

Talno gretje omogoča popolno integracijo sistema v prostor, brez potrebe po vidnih grelnih telesih. To pomeni, da ni radiatorjev, ki bi zavzemali dragocen prostor in omejevali postavitev pohištva. Prostorska učinkovitost je še posebej pomembna pri prenovah, kjer investitorji pogosto iščejo načine za optimizacijo razpoložljivega prostora. Z odstranitvijo radiatorskih cevi in napeljave ter zamenjavo s talnim gretjem se pridobi ne le na estetiki prostora, ampak tudi na funkcionalnosti.

Talno gretje sodi le v energetsko sanirane objekte in novogradnje

Talno ogrevanje, ali gre za klasično izvedbo ali uporabo inovativnih sistemskih plošč, se uvršča med energijsko učinkovita ogrevala, kar ga naredi primernega predvsem za hiše ali stanovanja z manjšimi potrebami po toploti. Lastniki starejših hiš bi morali resno razmisliti o talnem ogrevanju šele, ko so svoj dom že energetsko sanirali. To pomeni, da so izolirali fasado, podstrešje ali streho, izvedli izolacijo stropa proti neogrevani kleti ter vgradili toplotno-izolativna okna. S temi ukrepi bistveno zmanjšajo potrebe po toploti in omogočajo, da talno ogrevanje doseže svoj optimalni učinek.

Talno gretje

Slabost klasičnih sistemov talnega gretja – počasna odzivnost

Slabost klasičnih sistemov talnega gretja se kaže v njihovi počasni odzivnosti, kar predstavlja izziv v situacijah s hitrimi spremembami temperature. Tradicionalna talna gretja, ki so vgrajena v estrih, potrebujejo precej časa, da segrejejo tla in posledično celoten prostor. To jih postavlja v neugoden položaj v prehodnih obdobjih, ko se temperature hitro spreminjajo, na primer, ko je danes hladno, jutri pa že spet toplo.

V praksi to pomeni, da če želimo danes ogreti prostor, bomo vključili gretje, voda pa bo potrebovala nekaj časa, da začne krožiti in segrevati tla. Zaradi debeline estriha pa bo površina tal postala topla šele ponoči ali celo naslednji dan, ko se temperatura že dvigne. V tem času že imamo topla tla, a prostor dodatno ogrevamo, kar ni le energetsko neučinkovito, temveč tudi neprijetno.

Te izzive pogosto rešujemo z uporabo dodatnih virov ogrevanja, kot so kamini ali drugi hitri sistemi, ki lahko hitro dvignejo temperaturo v prostoru v teh prehodnih obdobjih. Nasprotno pa se Variocomp sistem izkaže kot odlična rešitev brez teh težav. Sistem že v pol ure zagotovi toploto, kar omogoča nemoteno delovanje ogrevanja takoj, ko ga potrebujemo. Ta izjemna odzivnost in fleksibilnost sistema Variocomp zagotavljata udobno in učinkovito ogrevanje, ne glede na nihanja temperature.

Talno gretje

Udobje in Zdravje

Talno gretje zagotavlja prijetno in enakomerno toploto, ki se dviga od tal proti stropu. Ta naravna distribucija toplote omogoča udobno bivanje brez neprijetnih temperaturnih nihanj. Variotherm je specializiran za ustvarjanje sistemov, ki omogočajo natančno regulacijo temperature v vsakem prostoru, kar še povečuje udobje uporabnikov.
Poleg tega talno gretje prispeva k izboljšanju kakovosti zraka v prostoru. Ker ni premikanja zraka, se manj dvigujejo prašni delci, kar koristi predvsem ljudem z alergijami. Variotherm uporablja materiale, ki so prijazni do zraka in ne sproščajo škodljivih snovi.

Učinkovitost in ekonomičnost

Ena od ključnih prednosti talnega gretja je njegova visoka učinkovitost. Toplota se enakomerno porazdeli po prostoru, kar omogoča boljši izkoristek energije. V primerjavi s tradicionalnimi radiatorji, ki pogosto ustvarjajo neenakomerno ogrevanje in hladne točke v prostoru, talno gretje zagotavlja udobno in konstantno temperaturo. Variotherm je znan po svojih naprednih tehnologijah, ki še povečajo učinkovitost sistema.

Ekonomičnost je še ena pomembna prednost talnega gretja. Kljub začetnim stroškom namestitve se investicija hitro povrne zaradi nižjih obratovalnih stroškov. Talno gretje deluje pri nižjih temperaturah (35 do 40 stopinj Celzija) kot radiatorji (55 do 65 stopinj Celzija), kar pomeni, da porabi manj energije. Variotherm ponuja sisteme, ki so energetsko učinkoviti in prilagodljivi, kar investitorjem omogoča optimizacijo porabe energije.

VARIOtherm // UnderFloor Heating // Timelapse

Variotherm v Sloveniji

Za podrobnejšo predstavitev in svetovanje za sistem talnega gretja Variotherm v Sloveniji je najbolje kontaktirati uradnega zastopnika ali distributerja, podjetje Kalcer iz Trzina. Komponente sistema so predstavljene tudi v njihovi spletni trgovini. Prav tako vam bodo lahko postregli z informacijami o izkušenih izvajalcih za polaganje tega sistema. Naj vam na koncu še zaupamo, da ima Variotherm tudi rešitev za suhomontažno stensko in stropno ogrevanje in hlajenje. Morda pa se odgovor na vaš izziv skriva ne na tleh, pač pa na stenah ali celo višje na stropu.

Talno gretje

evetera logo
info@ecetera.si | 01 600 10 10 | Spletna stran

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Prejšnji članekInovativna zasnova tuš WC-jev
Naslednji članekKaj je MiniBlagajna? Vse o aplikaciji za izdajo računov
evetera logo
info@ecetera.si | 01 600 10 10 | Spletna stran

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.