Kako se trajno znebiti stenske vlage in plesni

Vlaga in plesen nista le estetska težava, temveč škodujeta zdravju in negativno vplivata na kakovost bivanja. Rešitev ni ta, da saniramo in odstranimo posledice, temveč se je treba znebiti vzroka. Se sprašujete, kako?

Vzrok za nastanek plesni, ki je zelo škodljiva zdravju, saj vpliva na celotni dihalni aparat, in zaradi katere je v domu tudi neprijeten vonj, najpogosteje tiči v neustrezni hidroizolaciji na objektu. Če plesen le odstranjujemo s stene, ko se na novo pojavi, težave nismo odpravili. Stena bo morda za kratek čas res videti lepa, bela, a plesen se bo vedno znova pojavljala. Ustrezen ukrep je le en: vgradnja kakovostnih hidroizolacijskih materialov. To je hkrati edini način, kako se lahko plesni znebimo trajno.

Stene običajno vlago črpajo iz tal, zato je zelo pomembno, da se ustrezna hidroizolacija izvede tako, da preprečuje prodiranje vlage iz terena v objekt. Gre za cenovno dostopen postopek, pomembno pa je, da izberemo hidroizolacijo iz kakovostnega materiala in da je izvedba resnično natančna. Ob nenatančni izvedbi lahko kaj hitro pride do tega, da začne vlaga skozi razpokice prodirati v objekt. Pojavijo se plesen, mokri madeži, neprijeten vonj.

Izvedba

Pri novogradnji je pomembno, da se hidroizolacija izvede natančno, da vlaga kasneje ne bi mogla prodirati v objekt.

Ko gre za sanacijo, se hidroizolacija izvede naknadno tako, da se strojno prereže zid, ne glede na to, ali je betonski, kamnit ali opečnat, in to čim bliže temeljem. Odbije se omet in ko se ugotovi, kje potekajo najrazličnejše napeljave, se izvede natančen rez zidu. V odprtino se vstavi hidroizolacijski sloj, ki varuje zidove pred kapilarno vlago in prehajanjem vlage iz tal v steno objekta nasploh. Na koncu se izvede zamet odprtine in injektiranje nabrekajoče cementne hidroizolativne mase, do zapolnitve reza.

S posegom se popolnoma prepreči kapilarna vlaga. Postopek je v celoti neškodljiv, saj se izvede brez uporabe kemikalij, elektromagnetnih valov.
Pomembno: Hidroizolacijo je nujno izvesti tudi pri terasah, balkonih, prizidkih …

Pri vgradnji hidroizolacije se držite načela, da nikoli niste tako bogati, da bi kupovali poceni. Investicija v dobro hidroizolacijo podaljša življenjsko dobo tako stavbe kot tudi pomembno vpliva na vaše zdravje.

Specialist za hidroizolacije in odpravljanje težav z vlažnimi zidovi je podjetje HAK PLUS d.o.o. s kar 30-letnimi izkušnjami. Izvajajo tako večja kot manjša izolacijska in gradbena dela. Na opravljena dela vam nudijo kar 10 let garancije. Brez obveznosti jih lahko kontaktirate, saj vam bodo  brezplačno svetovali, pripravili opis dela in informativen izračun stroškov za predlagano rešitev.

Za vsako težavo, ki se pojavi pri izvedbi del, poiščejo ustrezno rešitev, za vas pa lahko izvedejo:

  • naknadno hidroizolacijo zidov starejših zgradb na najstarejši, a zelo posodobljen način
  • hidroizolacijo novogradenj, ravnih streh, balkonov, teras…
  • hidroizolacijo podzemnih in kletnih prostorov, ki jih je zalila voda
  • drenažne sisteme, vključno z izdelavo zbirnih jaškov in vgradnjo potopnih črpalk
  • čiščenje vodnjakov
  • druga gradbena dela in ureditve okolice objektov

Za dodatne informacije kontaktirajte podjeje HAK PLUS d.o.o. na tel.: 041 675 039 ali E-mail: info@hakplus.si

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekDostop do podstrešja naj bo varen
Naslednji članekPoznate prednosti toplotnih črpalk ZRAK-VODA?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.