Dostop do podstrešja naj bo varen

Medtem ko je v določenih stavbah podstrešje urejeno v stanovanjsko površino, je ponekod to tisti pozabljeni prostor. Z nekaj truda in minimalni finančnim vložkom je to lahko povsem uporaben prostor.

Če podstrešje ni pohodno in v njem ni mogoče urediti funkcionalnega bivalnega prostora, lahko ta prostor uredite v prostor za shranjevanje. Podstrešje je lahko namenjeno shranjevanju kovčkov in potovalk, starih oblačil in drugih predmetov, ki so v rabi le občasno. Po tleh na podstrešju, v kolikor ni izdelano, lahko preprosto namestite lesene plošče, da je premikanje po podstrešju varno. Namestite lahko police, na katere boste zložili stvari za shranjevanje, ali pa se odločite za shranjevanje v škatlah. Pomembno, če želite uporabljati podstrešje za shranjevanje je, da uredimo dostop do teh stvari tako, da je varen in praktičen.

V prvi vrsti varnost

Velikokrat do nebivalnega podstrešja ne vodi običajno stopnišče, temveč je treba za dostop uporabiti lestev. Namesto nošenja in prislanjanja nepraktične lestve, pri čemer tvegamo, da se nam spodmakne in pademo, je smotrno vgraditi zložljivo lestev ali stopnice. Te so fiksirane v strop in zato ni mogoče, da bi se spodmaknile. Obstajajo različne rešitve: od majhnih stopnic, ki se zložijo v strop, do zložljivih lestev, če prostor dopušča, pa lahko vgradimo tudi krožno montažno stopnišče.

Prednosti in slabosti

Prednost zložljivih stopnic oziroma lestev, ki so običajno izdelane iz lesa ali aluminija, je, da v primerjavi s klasičnimi stopnicami ne zavzamejo veliko prostora. Omogočajo, da jih po potrebi preprosto izvlečemo in uporabimo za dostop do shranjenih stvari. Ob neuporabi so popolnoma neopazne, zložene v strop.

Običajna stopnišča imajo naklon okoli 40-45 stopinj. Slabost zložljivih lestev je, da je njihov naklon velik, običajno okoli 65 stopinj. to je razlog, da ne predstavljajo najbolj varne izbire za starejše ali otroke. Zložljive stopnice imajo nekoliko manjši naklon, okoli 55 stopinj, kar je že bolj varno.

Pomembno pri vgradnji zložljive lestve ali stopnic za dostopanje do podstrešja je, da v prvi vrsti izmerimo, koliko prostora imamo na voljo. Lestev z večjim naklonom bo, seveda, zavzela manj prostora kot zložljive stopnice z manjšim naklonom. Pred nakupom ne pozabite preveriti tudi, kakšna je maksimalna teža, ki lahko obremeni stopnice.

Nekaj različnih rešitev si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Murphy Larkin Attic Stairs, Attic ladders

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTako bo rezano cvetje dlje časa sveže
Naslednji članekKako se trajno znebiti stenske vlage in plesni

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.