Kako očistiti madeže na fasadi?

Hiša z belo fasado

Ker je naša hiša oziroma njena fasada izpostavljena zunanjim vplivom – soncu, dežju, vetru, nalivom, živalim, plesni, algam in podobno – lahko na njej po nekaj letih nastanejo moteči madeži, ki so še posebej vidni pri svetlejših odtenkih. V nekaterih primerih gre le za ostanke vodnih sledi, ki se več let zlivajo po isti liniji, spet drugje se zaradi ugodnih razmer začne nabirati plesen ali pa se – predvsem v tistih bolj grobo zaribanih fasadnih površinah – začnejo nabirati manjše živali, pajčevina in podobno. Kako fasado sploh očistiti?

Pred čiščenjem fasade najprej odpravite vse ovire

Največkrat boste slišali, da je za temeljito čiščenje fasade najbolje poklicati mojstre, saj na vas preži kar nekaj nevarnosti. Še posebej če gre za veliko površino (večnadstropno hišo). V tem primeru ni zanemarljivo, da bo potrebno delo na višini in če tega niste vešči ali nimate ustrezne opreme, se lahko hitro znajdete v nevarnosti. A to ni edina ovira. Pri čiščenju fasade se boste srečali z močnimi čistilnimi (in preventivnimi) sredstvi, zato se morate nujno zaščititi tudi z obleko in obutvijo. Zavarovati pa morate tudi svoje oči (zaščitna očala), roke (rokavice) in nositi primerno masko (da ne vdihavate škodljivih hlapov). Če vas še zmeraj mika, da bi se čiščenja lotili sami, res poskrbite, da boste v prvi vrsti poskrbeli zase.

Visokotlačno čiščenje fasade ni priporočljivo

Čiščenje fasade z visokotlačnimi napravami ni priporočljivo, še posebej ne v lastni izvedbi, saj lahko tako fasado hitro uničimo. Nekateri čistilni servisi se poslužujejo tudi tega načina, a za lastno rabo to ni dobra ideja. Vsekakor pa boste potrebovali curek vode, s katerim boste na koncu vsa čistilna sredstva sprali. Ponavadi zadostuje navadna vrtna cev, poskrbite le, da bo curek dosegel vse kotičke fasade (podaljšano ustje, dostop preko višjih balkonov, oken ipd.).

Za čiščenje fasade boste potrebovali čistilo, nanesete lahko tudi preventivno sredstvo

Prvi korak pri čiščenju fasade naj bo nanos čistila za fasade. V prodajalnah so na voljo različni, zato pred nakupom preverite, kateri najbolj ustreza vaši vrsti madežev (ali gre za vodne sledi, alge, plesen …). Čistilno sredstvo s škropilko enakomerno nanesite na celotno površino fasade in pustite delovati nekaj minut – glede na navodila. Nato očiščeni del sperite z običajnim vodnim pritiskom (ne visokotlačnim). Še posebej, če se tovrstnega čiščenja lotevate prvič, je priporočljivo, da najprej naredite test na manjšem delu fasade in nato nadaljujete na celotni površini.

Pri nanašanju čistilnega sredstva ne pozabite res na vse kotičke, tudi okoli oken. Če imate pri vas težavo z nastankom alg in plesni, po čiščenju nanesite še sredstvo proti njunemu ponovnemu nastajanju. Enako kot čistilno sredstvo, ga s škropilko nanesite enakomerno po vsej površini.

Še enkrat pa opozarjamo, da morate biti pri celotnem postopku čiščenja primerno zaščiteni!

Prejšnji članekZ redom do več prostora
Naslednji članekNovi Kia Sportage 2022 se predstavi
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.