Kako izolirati notranjost sten?

Notranja izolacija sten
Notranja izolacija sten

Včasih nam izolacije sten od zunaj ne dovoljuje več dejavnikov. Zato se mora marsikdo lotiti izolacije sten z notranje strani, pri čemer pa moramo paziti na veliko stvari. Pravi material, prava izvedba, vlaga, napeljava in debelina. Od same stene pa so odvisne še druge stvari, na katere moramo biti pozorni pred in med postavljanjem izolacije.

Čeprav si glede izoliranja notranjih sten strokovnjaki niso enotni, včasih druge izbire nimamo. Najbolj pomembno je to, da je izvedba na najvišjem nivoju. Tako se bomo izognili težavam po nekaj pretečenih tednih ali mesecih. Največkrat se za tako verzijo izolacije odločajo pri stavbah pod spomeniškim varstvom, a se tega lotijo tudi drugi. Morda je del hiše pod zemljo in je izkop skoraj nemogoč ali predrag. Kakršen koli razlog imamo, potrebujemo tudi rešitev. In teh je več.

Raje ne izoliramo vlažnih sten

Prostori, ki so vlažni, to so kopalnica ali kuhinja, ni pametno zapirati oziroma izolirati. Ker je vlažnost težava, ki nam bo kljub izolaciji povzročala težave, moramo najprej odstraniti prvotno težavo, in to je vlaga. Ena izmed rešitev je parna zapora, ki naj bo nameščena direktno na steno. Vseeno pa se glede vlažnih sten in prostorov rajši posvetujte s strokovnjakom, saj lahko vlaga pripelje do razvoja škodljivih plesni.

Možnosti izolacije

Ko pa pridemo do same izolacije je možnosti več. Za izolacijo lahko uporabite XPS plošče (ekstrudiran polistiren), EPS plošče (ekspadirani polistiren), mineralno izolacijo, kameno volno, vpihano izolacijo, stiropor ali lesnovlaknene plošče.

Vsaka izmed teh možnosti pa ima različne pogoje in različne materiale, ki jih bomo nameščali pod in nad izolacijo. Paziti moramo na zaporedje slojev. Skoraj pri vseh pa se bodo sloji zaključili z mavčno kartonskimi ploščami in ometom.

Končni sloj izolacije
Končni sloj izolacije

Debelina izolacije

Odvisna od sestave stene in naše izbire same izolacije, je debelina »nove« stene. Debelina naj bi temeljila na pravilniku o učinkoviti rabi energije v stavbah, ki pa je spet odvisna od učinkovitosti stene in same izolacije. Lahko rečemo, da se vse skupaj začenja nad osmimi centimetri. Paziti pa moramo tudi na to, da širša kot je izolacija, manj prostora bo v notranjosti.

Paziti moramo na:

  • Vrstni red slojev izolacije
  • Okenske police (te bodo zdaj prekratke za dodatno steno)
  • Napeljava (načeloma jo lahko izpeljemo podobno kot v montažni steni)
  • Strop (istočasna izolacija stropa)
  • Ne bodimo škrti
  • Preverimo, če zunanja izolacija res ni možna
Prejšnji članekPomanjkanje energije? Uporabite te barve!
Naslednji članek6 odpadkov, ki ne sodijo na kompostnik
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.