Zelena streha za lepši jutri

Portland, OR, USA - July 4, 2021: The green roof of the YARD apartments parking garage in Portland, Oregon.
Foto: hapabapa iz iStock

Bliža se poletje, ko bomo sredi betonske džungle iskali kotiček zelene narave. Podnebne spremembe zvišujejo temperature in vsako poletje je bolj vroče od prejšnjega. Na srečo obstaja rešitev, in sicer v zeleni strehi, s katero lahko prispevamo k manjšemu segrevanju ozračja. Zelena streha Bauder pa ozelenitev strehe povezuje tudi s kvalitetno nadgradnjo strehe in trajno izolacijo.

Kakšne so prednosti zelenih streh?

Zelena streha ima kar nekaj prednosti, saj zbira deževnico, izboljšuje zaščito pred toploto in hrupom, izboljšujejo optiko, zvišuje uporabnost strešnih površin in izboljšuje mikroklimo prek vezave prahu, izravnave temperature in uravnavanjem zračne vlage. Zelena streha obenem ustvari nov življenski prostor in zviša vrednost zgradb. Hidroizolacija strehe varuje pred onesnaženostjo zraka še bolje kot prod in podaljšujejo njeno življenjsko dobo.

Zelena streha okrogle stavbe
Foto: Bauder

Dve vrsti ozelenitve strehe

Poznamo dve vrsti ozelenitve strehe, intenzivno in ekstenzivno. Intenzivna ozelenitev strehe s travnatimi ali rastlinskimi področji se lahko uporablja tudi kot vrt, kar je še posebej priročno v urbanem okolju. Obremenitev objekta je tu nekoliko povečana, tako kot na običajnem vrtu. Intenzivna ozelenitev strehe poveča udobje bivanja in vrednost stavbe ter predstavlja dodaten prostor za druženje in oddih ter vrtičkanje.

Ekstenzivna ozelenitev strehe pa je nasprotno sestavljena iz skromnih in pretežno nizko rastočih rastlin in je pohodna le za pregled in vdrževanje. Je zelo preprosta za vzdrževanje, saj je potrebno le odstranjevati morebitne odpadke, ki jih nanosi veter, vejice in listje. Enkrat letno jih je, tako kot klasično zelenico, koristno pognojiti in opleti.

Obe obliki ozelenitve prispevata k manjšemu vplivu na okolje, saj sta pomembni nadomestni življenjski prostor za rastline in majhne organizme.

Ravna streha stavbe
Foto: on Bauder

Zaupajte strokovnjakom

Zelene strehe morajo biti kakovostno izvedene, da se izognemo težavam, kot so zamakanje zaradi slabo izvedene izolacije in posedanje stavbe zaradi prevelike obremenitve strehe glede na nosilnost stavbe. Strokovnjaki podjetja Bauder zagotavljajo vse potrebno, da zelena streha izboljša kakovost vašega življenja.

tomo.znidarsic@bauder.si | 041 729 331 | Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Prejšnji članekPri kateri temperaturi hraniti alkoholne pijače?
Naslednji članekRecept: sladoled Manguja
tomo.znidarsic@bauder.si | 041 729 331 | Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.