Savna doma: vse, kar morate vedeti

Savna doma je odličen način za sproščanje in izboljšanje zdravja
Savna doma je odličen način za sproščanje in izboljšanje zdravja Foto: sl-f iz iStock
Savna doma je tradicionalni način sproščanja in čiščenja telesa, ki ima korenine v skandinavski kulturi. Čeprav so savne nekoč bile dostopne le bogatim, je danes mogoče imeti lastno savno doma, v objemu domačega okolja.

Primeren prostor v domu za savno

Preden začnete graditi savno doma, se prepričajte, da imate dovolj prostora. Idealna velikost savne doma je odvisna od števila ljudi, ki se bodo hkrati kopali, vendar za eno osebo zadostuje približno 4 kvadratne metre. Za dve osebi se priporoča velikost približno 6 kvadratnih metrov, za tri osebe približno 8 kvadratnih metrov, in tako naprej. Vsekakor pa je priporočljivo imeti vsaj minimalno velikost savne 4 kvadratne metre, da se lahko udobno usedete in uživate v savnanju.

Savna se sicer najpogosteje postavlja v kopalnico, saj so tam običajno že nameščene vodovodne in električne instalacije, ki jih potrebuje savna. Poleg tega je savna v kopalnici običajno bolj zasebna in manj izpostavljena hrupu in drugim motnjam.

Če imate dovolj prostora, lahko savno postavite v poseben prostor za sprostitev ali fitnes, kjer lahko dodate tudi udoben počivalnik ali masažno kad za še boljšo izkušnjo savnanja.

Če imate prostorno klet, lahko tam postavite savno, vendar morate zagotoviti dobro prezračevanje in primerno izolacijo, da se izognete vlazi in plesni.

Če imate na vrtu dovolj prostora, lahko postavite zunanjo savno, ki vam bo omogočila savnanje v naravi. Zunanja savna pa zahteva primerno izolacijo in ogrevanje, da bo primerna za uporabo tudi v hladnejših mesecih.

Material za savno doma

Izbira materialov za gradnjo savne je pomembna. Les je najpogostejši material za gradnjo savne, saj se dobro prenaša toploto in ustvarja prijetno vzdušje. Najboljša vrsta lesa za savno je cedra, saj ima naravne antibakterijske lastnosti in se ne zelo spreminja zaradi vročine in vlage. Drugi primerni lesi so hemlock, smreka in macesen.

Izolacija in ogrevanje

Pri gradnji savne doma morate zagotoviti ustrezno izolacijo, da preprečite uhajanje toplote. Za to se lahko uporabijo izolacijski materiali, kot so mineralna volna ali steklena vlakna. Pomembno je tudi, da imate dobro zračenje v savni, da se prepreči nabiranje vlage.

Za ogrevanje savne je mogoče uporabiti različne metode, vključno s tradicionalnim lesnim ogrevanjem ali pa bolj sodobno infrardečo tehnologijo. Lesno ogrevanje je bolj tradicionalno in ustvarja bolj intenzivno vročino, medtem ko je infrardeča tehnologija bolj prijazna do okolja in omogoča boljšo nadzorovanje temperature.

Katero vrsto savne izbrati?

Turška savna

Precej pogosta izbira je turška savna, kjer temperatura ni tako visoka kot pri recimo infrardeči savni (med 50 in 60 stopinjami Celzija), ali finski (med 80 in 100 stopinj Celzija).

Pri turški je temperatura načeloma  42-45 stopinj Celzija, vlažnost pa visoka, kar 45- do 65-odstotna, lahko celo 90- do 100-odstotna. Zaradi visokega odstotka vlažnosti in uporabe eteričnih olj primerna za težave z dihali, odpira pore in pomaga, da se koža prečisti, pomaga pri sproščanju mišic in je zato koristna, kadar smo napeti in pod stresom. Skozi kožo se s potenjem izločajo toksini, povišan srčni utrip izboljša prekrvavitev in metabolizem, napetost v telesu se sprosti in s tem vpliva na počutje, izboljša se tudi imunski sistem.

Finska savna

Finska savna je tradicionalna oblika savne, kjer se prostor segreva z lesnim ogrevanjem in kamni. V savni je običajno visoka temperatura, okoli 80-100°C, in nizka vlažnost.

Prednosti finske savne so intenzivno potenje in odlično čiščenje telesa, slabosti pa so lahko previsoka temperatura za nekatere ljudi, kar lahko povzroči nelagodje ali tveganje za opekline.

Infrardeča savna

Infrardeča savna uporablja infrardečo tehnologijo za ogrevanje, ki je bolj prijazna do okolja in omogoča boljši nadzor nad temperaturo kot lesno ogrevanje. V infrardeči savni je temperatura običajno nižja, okoli 50-60°C, in višja vlažnost.

Prednosti infrardeče savne so bolj blaga temperatura, manjše tveganje za opekline in nižja poraba energije, slabosti pa so lahko manj intenzivno potenje in manjši učinki čiščenja.

Bio savna

Bio savna je kombinacija finske in parne savne, kjer se prostor ogreva z električnim grelcem in voda se razpršuje po kamnih, da se ustvari paro. V bio savni je temperatura nižja kot v finski savni, okoli 60-70°C, in višja vlažnost.

Prednosti bio savne so, da je temperatura manj intenzivna kot v finski savni, ima boljši učinek na dihalne poti in lažje se prenaša v primerjavi z finsko savno, slabosti pa so lahko manjše intenzivno potenje kot v finski savni.

Izbira savne je odvisna od osebnih preferenc, ciljev in zdravstvenega stanja posameznika. Če imate zdravstvene težave, se pred uporabo savne posvetujte s svojim zdravnikom.

Vzdrževanje savne doma

Ko je savna zgrajena, je pomembno, da jo redno vzdržujete, da bo ostala v dobrem stanju. To vključuje čiščenje in zamenjavo filtrov ter uporabo pravilne količine vode in soli. Tudi pravilna uporaba savne je pomembna, zato vedno sledite navodilom proizvajalca.

Savna doma je lahko odličen način za sproščanje in izboljšanje zdravja, vendar je pomembno, da jo pravilno zgradite/postavite in vzdržujete. Pred gradnjo si vzemite čas za raziskovanje in načrtovanje, da bo vaša savna popolnoma prilagojena vašim potrebam.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekS čiščenjem svetilke boste prihranili denar, zdržala bo dlje in bo bolje svetila
Naslednji članekMilijonar, o katerem je Netflix posnel film, predlaga načine, kako lahko »navadni smrtniki« varčujejo v letu 2023
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.