Penumbra – prilagodljivo senčenje

Senčenje postaja vedno bolj pomemben element na stavbah, saj je pravilno zasnovano senčenje učinkovit način za uravnavanja temperature v prostoru, kar posledično pomeni nižje stroške za hlajenje. Senčenje pa je še toliko bolj pomembno pri poslovnih ali večstanovanjskih stavbah, ki imajo velike steklene površine.

Študent arhitekture Tyler Kratek je zasnoval sistem senčenja, ki omogoča premikanje senčil v odvisnosti od položaja sonca. Za senčila je uporabil  tradicionalne statične komponente, ki se lahko premaknejo v treh smereh, tako bočno kot aksialno ter navzven in tako ustvarijo senco tudi, ko je sonce na najvišji točki. Ta problem je drugače nemogoče rešiti s statičnimi senčili, predstavljena rešitev pa zagotavlja senco tako ob nizkem večernem soncu ali visokem popoldanskem. Sistem je mogoče upravljati na povsem avtomatiziran način ali ročno.

Zasnova je bila sicer zamišljena kot konceptualna rešitev in mogoče ima v praksi določene omejitve. Z veliko gibljivimi deli je manj vzdržljiva, dražja za vzdrževanje, podraži pa se tudi izvedba. Vendar je ob funkciji, ki jo senčenje opravlja, nastal tudi zanimiv stranski učinek, in sicer močno očarljiva koreografija valov, ki nastajajo ob premikanju panelov. Tako dobi zamisel poleg praktične tudi estetsko vrednost in lahko v tem okviru postane zanimiv arhitekturni element pri marsikaterem projektu v prihodnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.