Finančne spodbube za gradnjo ničenergijskih stavb znova aktualne

Green eco house with trees. Autonomy and natural resources economy. Energy saving technologies in housing. Carbon neutrality. Naturalness. Environmentally friendly, energy efficient and zero emissions
Photo by Andrii Yalanskyi on iStock

Vlada Republike Slovenije je v obstoječi Načrt razvojnih programov 2022-2025 uvrstila projekt Nepovratne finančne spodbude občanom za gradnjo skoraj ničenergijskih stavb (sNES). Cilji projekta so povečati rabo obnovljivih virov energije, izboljšati energetsko učinkovitost in zmanjšati emisije toplogrednih plinov. Višina nepovratnih sredstev znaša 6 milijonov evrov, in sicer za leto 2022 do poldrugega milijona evrov in za leto 2023 štiri milijone in pol evrov.

Financiranje za gradnjo sNES stavb

Financiranje je predvideno do konca leta 2023 oziroma do porabe sredstev. Skoraj nič energijske stavbe dolgoročno zagotavljajo nizke stroške obratovanja ter višjo kakovost bivalnega in delovnega okolja.

Nepovratne finančne spodbude bodo namenjene fizičnim osebam za nove naložbe v gradnjo ali nakup skoraj ničenergijskih eno ali dvostanovanjske stavb, za nove naložbe v skoraj ničenergijsko prenovo starejše eno ali dvostanovanjske stavbe ter za nakup stanovanja v novi ali prenovljeni skoraj ničenergijski tri in večstanovanjski stavbi.

Namen spodbujanja tovrstnih novogradenj in prenov objektov je predvsem zmanjšanje količine potrebne energije za njihovo delovanje, potrebna energija pa mora v veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov. S povečanjem rabe obnovljivih virov energije in z večjo energijsko učinkovitostjo stavb se zmanjšuje prekomerna onesnaženost zraka z delci PM10. Tako se izboljšuje kakovost zunanjega zraka, prispeva se k ciljem na področju nizko ogljičnega in krožnega gospodarstva, k povečanju odpornosti na vplive podnebnih sprememb ter k večji rabi naravnih, obnovljivih virov.

Prejšnji članekPrihaja najbolj zabavna in pristna dolenjska pustolovščina na suhem, mokrem, v peni in blatu
Naslednji članekBi uredili svojo delavnico?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.