Nagradni natečaj Wienerberger Brick Award 2020

Družba Wienerberger že devetič razpisuje neodvisni natečaj Brick Award za izjemne opečnate zgradbe z vsega sveta, ki jih lahko prijavijo arhitekti, strokovnjaki in novinarji s področja arhitekture. Rok za prijavo je 9. april 2019.

Wienerberger Brick Award, mednarodno arhitekturno nagrado za izjemne primere sodobne
in inovativne opečne arhitekture, so prvič razpisali leta 2004. Njen namen je v ospredje
postaviti ta naraven gradbeni material ter pokazati, kako vznemirljiva, posebna in sodobna je lahko uporaba opeke v arhitekturi. Družba Wienerberger bo nagrado leta 2020 podelila že devetič, zato vabi arhitekte, strokovnjake in novinarje s področja arhitekture, da prijavijo projekte prek spleta. Lani je bilo prijavljenih skoraj 600 projektov iz več kot 50 držav. Zmagovalec velike nagrade Brick Award prejme 7.000 evrov (ki je hkrati tudi zmagovalec v določeni kategoriji), nagrada za zmagovalce v ostalih štirih kategorijah pa znaša 5.000 evrov.

Nagrado podeljujejo v petih kategorijah:

  • Feeling at home (Občutek domačnosti),
  • Living together (Živeti skupaj),
  • Working together (Delati skupaj),
  • Sharing public spaces (Javni prostori),
  • Building outside the box (Gradnja brez omejitev).

Pomembno vlogo v vsakem predstavljenem projektu morajo imeti izdelki iz opeke: spekter
njene uporabe od gradbenih rešitev z uporabo klasičnih opečnih zidakov, stenskih zidakov in strešnikov, do ustvarjalne uporabe opečnih tlakovcev in keramičnih fasadnih panelov. Zadnja kategorija je namenjena inovativnim konceptom in načinom uporabe opeke, kot so nove gradbene tehnologije, vključno z opeko po naročilu, in sodobni arhitekturni ornamenti. Brick Award je neodvisna nagrada, zato uporaba izdelkov družbe Wienerberger ni odločilen dejavnik za sodelovanje. Posebna pozornost bo namenjena temu, kako projekt združuje funkcionalnost, trajnost in energetsko učinkovitost. Dodatno merilo je, da je bil projekt zaključen v letu 2016 ali pozneje, s čimer se zagotovi aktualnost.

Kako sodelovati v nagradnem natečaju?

Natečaj za nagrado Brick Award 2020 je že odprt, prijavite se lahko do 9. aprila 2019. Ožji
izbor 50 projektov, ki jih bodo nominirali novinarji in strokovnjaki za arhitekturo, bo
objavljen na spletni strani družbe Wienerberger in njenih družbenih omrežjih od novembra
2019 dalje. Zmagovalce v posameznih kategorijah in dobitnika velike nagrade bo neodvisna mednarodna žirija arhitektov razglasila na slovesni podelitvi Brick Award, konec maja 2020 na Dunaju. Vsi nominirani projekti bodo objavljeni tudi v posebni monografiji The Brick Book’20. Med dosedanjimi člani žirije lahko izpostavimo arhitekte, kot so zmagovalec nagrade Pritzker leta 2012 Wang Shu, Laura Andreini, finalistka 2015 Mies van der Rohe, Jonathan Sergison in zmagovalka leta 2016 Anne Kaestle … Zmagovalne projekte lahko najdete po vsem svetu. Prvo nagrado Wienerberger Brick 2004 je osvojil Josef Pleskot s svojo čudovito rešitvijo za prehod za pešce v grajskem parku na Češkem. V naslednjih letih je velika nagrada romala na Madžarsko, v Nemčijo, Lihtenštajn, Južno Afriko, na Tajsko, v Avstrijo in Španijo. Na zadnjem natečaju Wienerberger Brick Award 2018 so glavno nagrado prejeli arhitekti iz Velike Britanije in Švice. Nagraj

eni projekti so vključevali stanovanjske in nestanovanjske gradbene objekte s široko paleto uporabljenih materialov, barv in oblik. Do sedaj med nagrajenci še ni bilo slovenskih projektov (pred štirimi leti je bil med prejemniki nagrade tudi hrvaški arhitekturni biro Rusan arhitektura za hišo, zgrajeno v Pulju), imeli pa smo predstavnika v strokovni žiriji, in sicer Matijo Bevka iz biroja Bevk – Perović Arhitekti.

Dajte opeki veljavo, kot si jo zasluži – predstavite svoj projekt in se potegujte za nagrado!

Informacije in prijava dobite tukaj.

Atlas hiša, Nizozemska
Atlas hiša, Nizozemska
Stanovanjska stavba, Belgija
Stanovanjska stavba, Belgija
Stara cerkev Vilanova de la Barca, Šapnija
Stara cerkev Vilanova de la Barca, Šapnija
Terra Cotta Studio - tropsko okolje Foto: Oki Hiroyuki
Terra Cotta Studio – tropsko okolje Foto: Oki Hiroyuki
Matjaž Lesjak

Urednik portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekVišje maloprodajne cene električne energije v zadnji četrtini leta 2018
Naslednji članekWhisperwool – naravna izolacija iz ovčje volne
Matjaž Lesjak

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.