Kako izbrati prave dodatke za okna in privarčevati energijo in denar?

Zadnjič, ko ste pomislili na dodatke za okna, je bilo verjetno, ko ste jedli zajtrk v spodnjem perilu in opazili, da vas opazuje sosed. Toda zavese in žaluzije so pomembne za veliko več, kot le nudenje zasebnosti. Lahko vam pomagajo bolje spati, ohranijo hladno in udobno notranjo atmosfero ter prihranijo energijo. Ste vedeli, da lahko ustrezni dodatki za okna znatno znižajo stroške na mesečni položnici za električno energijo? S premišljeno investicijo v pravilne žaluzije za vaše okolje in lokacijo lahko zmanjšate uhajanje toplote pozimi (kar zniža stroške ogrevanja) in ohranite hladne prostore poleti (kar zniža stroške za hlajenje). Tudi s premišljenim načrtovanjem oken lahko znižate potrebo po umetni razsvetljavi.

Nadzor svetlobe

Poleg nudenja zasebnosti služijo žaluzije dvema ključnima funkcijama: nadzorom temperature in količine svetlobe v sobi. Morda vam ni všeč kako svetlo postane v spalnici, ko želite poležati malo dlje. Morda vas moti razsvetljava uličnih svetilk ali mesečine ponoči. Morda pa imate otroka, ki se zbudi s soncem in zanj želite, da spi malo dlje. Obstajajo zatemnitvene žaluzije, ki lahko zaustavijo večino vidne svetlobe, ki pride v sobo. Na trgu pa najdemo tudi senčila, ki lahko razpršijo močno dnevno svetlobo. Tako vam ni treba popolnoma zapreti prihod svetlobe in prižgati umetne razsvetljave. Tako zavese kot žaluzije nadzirajo svetlobo, a imajo različne učinke na temperaturo ambienta, zaradi česar je pomembno, da pred nakupom pomislite na tip okna, orinetacijo in potrebe.

Nadzor toplote

Z nadzorom svetlobe je povezan tudi nadzor toplote v sobi. Direktna sončna svetloba, ki sije skozi veliko okno lahko hitro s hitro dvigne temperturo v prostoru. To je lahko pozitiven zunanji toplotni dobtek na hladen zimski dan, nasprotno pa drži za poletje, ko želite ohraniti hladen in svež zrak. Pravilna zaščita oken omogoča odbijanje solarnega sevanja poleti in hkrati dopušča vpijanje sončne toplote pozimi. Zavese, senčila, žaluzije in druge zaščite so učinkoviti načini nadziranja vpliva sončnih žarkov na vaš dom.

Izolacija

Pozimi je smiselno razmisliti o izolaciji oken. Vsrkavanje sončne toplote pozimi je lahko daje pozitivne učinke, toda, veliko toplotne energije se izgubi s prevodom skozi okno in prepiha skozi pripere. Načeloma velja, da starejše, kot je okno, večje bodo izgube toplote. To predstavlja največji problem ponoči, ko so po pozimi nižje temperture in s tem povečane izgube. Če posnamete s termografsko kameto dom ponoči, boste videli koliko toplote uide skozi okna.

Toplota se izgublja neposredno preko stekla, kot tudi skozi odprtine ob ob robovih okna v toplotni izolaciji, skozi pripre, ipd. Dodatne zaščite za okna lahko omilijo to težavo, saj dodajo dodaten nivo izolacije. Večina dodatkov doda vsaj nekaj izolacije, najboljši pa so tisti, ki ustvarijo zračni prostor med oknom in sabo. Tako so lahko dober izolator debele zavese. Dosti bolj uporabljeni pa so rolete. To senčilo je izumil Hunter Douglas leta 1985 v odgovoru na energijsko krizo v 70ih letih. Ta senčila so zelo izolativna, saj dvodelna struktura ujame zrak med steklom in senčilom, kar zmnjša toplotni tok v eno ali drugo smer. Lastnik doma lahko z investicijo v ta senčila pozimi prihranijo veliko energije in denarja.

Pomemben pa je tudi videz. Dosti ljudi se odloči za tip senčil glede na videz in vpliv na ambient. Kako torej najdete najprimernejšo rešitev za vas? Najboljši način je, da ocenite svoja okna in trenutne potrebe. Vprašajte se naslednja vprašanja:

  • V katero smer so obrnjena okna?

  • Kakšno vrsto oken imate? (So dovolj toplotno izolirana? Se odpirajo?)
  • Kakšno svetlobo imate zjutraj, opoldne, popoldne, zvečer, poleti, pozimi?
  • Imate visoka ali drugače težko dostopna okna?
  • Potrebujete motorizirana senčila?
  • Želite upravljati s senčili prek mobilnih telefonov in tablic?
  • Kakšne težave ali pomisleke glede oken imate?
  • Katera lastnost vam je bolj pomembna od drugih? (zasebnost, videz, toplota pozimi, hlajenje poleti …)
  • Kako in kje boste namesatili senčila?
  • Potrebujete pomoč svetovalca?


Orientacija doma glede na sonce ima dramatičen vpliv na stroške gretja in hlajenja, kar predstavlja največji vpliv na energetsko obremenitev večine domov. Kljub namestitvi izolacij in boljših grelnih in hladilnih sistemov je najbolj pomembno, da se problema lotite strateško. Pomislite kako se sonce premika po nebu vsak dan in skozi leto. Imate na enih oknih večjo izpostavljenost soncu kot na drugih? Če ste jutranji človek in uživate v jutranji svetlobi, verjetno za to (vzhodno) stran hiše ne potrebujete več kot osnovne zavese. Sobe na zahodni strani hiše vsrkavajo večerno svetlobo, ki prihaja pod nizkim kotom. V hladnih obdobjih je to zadnja priložnost, da vsrka še nekaj sončne toplote, v toplih obdobjih in krajih pa je to mesto treba zakriti z listnatimi drevesi ali drugimi senčili. Sobe na severni strani domov prejmejo najmanj sončne svetlobe, zato skozi njih, glede na druge orinetacije, običajno izgubi največji toplote.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.