Kako dodatno privarčevati pri ogrevanju in ohlajevanju?

Živimo v času tehnološkega napredka v želji po čim večjem zaslužku. Nikar pa ne pozabimo na ekološko ozaveščenost. S svojim življenjskim stilom, spremembami navad, racionalno rabo energije in premišljenim nakupom lahko tudi sami veliko pripomoremo k manjšemu obremenjevanju okolja. In seveda tudi pri svoji denarnici.

Ste vedeli, da večino toplote pozimi izgubite skozi neizolirane okenske površine? Ta problem lahko rešite tako, da na okna vgradite rolete, ki nudijo dodatno izolacijo. S spuščenimi roletami lahko zmanjšate toplote izgube za do 30 % in tako privarčujete pri stroških ogrevanja. Raziskava, ki smo jo opravili v nemškem institutu IFT Rosenheim, je pokazala, da se lahko U vrednost toplotne energije ob uporabi rolet Roltek zmanjša celo za 0,2 W/m2K (izsledke te raziskave si lahko preberete na roltek.si).

 

Ko nas skozi steklene površine greje pomladno sonce, je v prostorih zelo prijetno, a kmalu bo sonce pridobilo na moči in postalo bo prevroče. Rolete vam poleti lahko pomagajo pri zagotavljanju ugodne klime v vašem prostoru. Z roletami boste zaustavili do 80 % vročine, ki bi sicer segrevala vaš prostor, in s tem privarčevali na stroških hlajenja s klimatskimi napravami.

 

Če pred stekleno površino ni zunanjega senčila, nastane ob sončnem sevanju efekt tople grede, ki zelo segreva prostor do višjih temperatur, kot so primerne za normalno bivanje. Pametno je razmišljati vnaprej in se pravočasno odločiti za zaščito z roletami. Lahko se odločite tudi za zunanje žaluzije, ki vas bodo poleti dobro ščitile pred vročino, ampak pametno je misliti tudi na zimo, ko žaluzije nimajo nobene izolacijske vrednosti.

Za pravilno uporabo zunanjih senčil je v zimskem času priporočljivo, da so rolete ponoči zaprte, podnevi pa jih ponovno odpremo. Med steklom in roletnim plaščem tako ponoči nastane dodatna plast zraka, ki deluje kot izolator. Pri zunanjih žaluzijah to ni mogoče, zaradi česar so manj primerne za energetsko učinkovito gradnjo. V poletnem času se priporoča, da je roleta čez dan dvignjena približno 15 cm, da pride do izmenjave zraka med roleto in steklom. Tako preprečimo kopičenje vročega zraka in odvajamo vročino stran od stekla.

 

Pri izbiri senčil je potrebno razmišljati dolgoročno, saj lahko le tako privarčujemo. Senčila kupujemo za dolgi rok, tako da se nam začetna investicija v rolete hitro povrne in nekajkratno poplača. Za prihranek je potrebno paziti tudi na pravilno vgradnjo stavbnega pohištva, saj morajo biti toplotni mostovi in toplotne izgube minimalne. Za pravilno vgradnjo si oglejte nasvete za novogradnje in sanacije.

 

Za naravno hlajenje prostorov je najbolj priporočljivo hlajenje prostorov z odprtim oknom. Če vam vgradna situacija to dopušča, vam priporočamo vgradnjo senčila z integriranim komarnikom. Najboljša rešitev so rolete. V poletnem času se fasada objekta segreva, dokler je obsijana s sončno energijo. Toplota, ki jo fasada prevzame, z nekaj urnim zamikom preide v notranje prostore. V nočnem času si želimo hladnejših prostorov, katere je poleti potrebno ohlajevati s klimatskimi napravami, če si ne želimo v prostorih komarjev in ostalih insektov. V primeru, da imate na oknih komarnike se prostor enostavno hladi tako, da odpremo okna, zaradi česar vklop klimatske naprave ni potreben. S tem se izognemo tudi nadležnemu hrupu ob delovanju agregata klimatske naprave in stroškom hlajenja. Ko boste izkusili mirne noči brez nadležnih komarjev in poletne večere ob odprtem oknu, si boste želeli, da bi se za komarnike odločili že mnogo prej.

 

Več o roletah in komarnikih si lahko ogledate na strani www.roltek.si.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.