Izoliraj mansardo. Bodi kot Jože!

Mansarda ali podstrešje s svojo razgibanostjo vse bolj velja za prijeten in atraktiven bivalni prostor. To pa drži samo v primeru če streho oziroma strešno konstrukcijo pravilno, zadostno in kvalitetno izoliramo.Zaradi slabe izolacije lahko namreč v mansardi hitro postanete žrtev nevšečnosti kot so temperaturna nihanja, mraz, vročina, zamakanje, moteča okolica. Prav tako se morate z dobro strešno konstrukcijo zaščititi pred nastajanjem kondenza – vode, ki lahko trajno in relativno hitro uniči konstrukcijo.

PRAVILNA SESTAVA STREŠNE KONSTRUKCIJE

Za dobro strešno konstrukcijo so bistvenega pomena štirje osnovni sloji, tipični za vsako pravilno sestavo strehe. Prvi je zračni kanal, ki zagotavlja prezračevanje konstrukcije. Drugi sloj je sekundarna kritina. Ta dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo. Seveda pa je najpomembnejša izolacija. Sloj, ki ostrešje toplotno, zvočno in požarno izolira. Četrti sloj je parna zapora ali ovira, ki uravnava prehod vodne pare.

IZOLACIJA, KI DOKAZANO PRISPEVA K BOLJŠEMU ZRAKU V PROSTORU
Če želite kot izolacijo uporabiti res kakovosten material svetujemo, da posežete po  izolacijskem materialu brez fenol – formadelhidnih veziv podjetja Knauf Insulation ECOSE. Ta izolacija vam bo ponudila optimalno kombinacijo dodane vrednosti izolacije.

Filci iz steklene volne Knauf Insulation ECOSE Tehnology so z novo tehnologijo vezivnih sredstev postali prijetni za rokovanje. Pomeni, da ne srbijo, ne dražijo  kože in so prijetnejši tudi za vgrajevanje. Dokazano tudi prispeva h kakovosti zraka v prostoru, kar dokazuje tudi certifikat Indoor Air Comfort«.

Izbirate lahko med filci Knauf Insulation ECOSE različnih vrednosti toplotne izolativnosti, katerim seveda prilagodimo tudi debeline. Tabelo potrebnih debelin za pridobitev subvencije Eko sklada najdete na knaufinsulation.si

STREHA NE SME ZAMAKATI ALI ROSITI

Sicer pa je poleg izolacije v strešno konstrukcijo potrebno pravilno namestiti še sekundarno kritino in predvsem zaporo ali oviro. Le to vas bo namreč rešilo pred uničujočo vlago. Sekundarna kritina je kvalitetna parapropustna folija, pravilno položena in zlepljena. Izolacijo lahko potem v vsakem primeru vgrajujemo tesno do zgornjih slojev brez tako imenovanega drugega zračnega kanala.

Priporočamo sekundarno kritino Homeseal LDS 0,04.

 

Poleg sekundarne kritine mora imeti streha tudi parno zaporo oz. oviro. Pogosto se investitorji sprašujejo – kdaj parno oviro in kdaj zaporo?
Kadar je streha podeskana oziroma ima preko špirovcev kakšen drug parozaporni material, vgrajujemo  parne zapore (npr. Knauf Insulation Homeseal LDS 100).
Parno oviro, ki zagotavlja difuzijsko bolj odprto konstrukcijo, pa se svetuje, kadar nad špirovci in v zgornji sestavi nimate parozapornih materialov (npr. Knauf Insulation Homeseal LDS 5).

Za konkretne nasvete pokličite našo tehnično svetovalno službo na: 04 5114 105 ali nam pišite na: svetovanje@knaufinsulation.com.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.