Gradbeno dovoljenje za predelavo podstrešja: ga potrebujete?

podstrešje

Na prvi pogled povsem preprosta sprememba neizdelanega podstrešja v bivalni prostor za seboj potegne veliko dela in papirologije. Pred vami je nekaj pasti, v katere se lahko kaj hitro ujamete.

Soglasja, dovoljenja

Podstrešje nima lastnih temeljev, temveč temelje predstavlja objekt pod njo, zato mora vsak poseg biti tak, da ne vpliva negativno na statiko objekta in da so upoštevane vse zahteve glede protipotresne gradnje. V kolikor v stavbi ne bivate sami oziroma gre za dvojčka ali vrstno hišo, nobenega posega ne morete izvesti brez pridobljenega soglasja lastnikov drugih delov stavbe.

Ko spreminjamo neizdelano in nebivalno mansardo v bivalni prostor, gre za spreminjanje namembnosti. Dobro je vedeti, da za to potrebujete gradbeno dovoljenje, pred izdajo gradbenega dovoljenja pa je treba za na novo pridobljeno bivalno površino plačati komunalni prispevek.

Gradbeno dovoljenje je potrebno za skorajda vsak poseg v mansardi. Širjenje odprtine v stropu za širše stopnišče, pomeni poseg v stropno konstrukcijo. Vgrajevanje večjih oken, ki jih ni mogoče umestiti med špirovce, pomeni posege v strešno (in nosilno) konstrukcijo. Poseg v konstrukcijo in s tem vpliv na nosilnost predstavlja tudi izdelava frčade.

Podroben načrt

Pri izdelavi mansarde lahko med samim delom naletite na številna dela, na katera morda prej niste niti pomislili.

Preden se torej lotite del, preverite, kako je ostrešje izdelano. Če bivate v dvojčku, preverite, ali se špirovci na vaši strani opirajo na sosedove ali je postavljena slemenska (sredinska) lega. Če slemenske lege ni, bo vsak dvig poseg v ostrešje na vaši strani še močneje vplival na sosedovo stran, kot če bi bila postavljena slemenska lega (pomembno predvsem pri izdelavi frčade in vgradnji strešnih oken).

Preverite tudi, kako so speljani kabli, inštalacije. Morda so na podstrešje speljani električni kabli – dobro razmislite, kako jih boste na novo napeljali. Zelo pomembno je tudi, da se pred samim začetkom izdelave bivalnega podstrešja preveri, kateri bi bil najboljši način ogrevanja.

Nobeno podstrešje ne more biti bivalno brez ustrezne izolacije tako tal kot strehe. Izolacija toplotnega ovoja (tal, stranskih sten in strehe) naj bo kakovostna in dobro izvedena, s čimer boste poleti lažje ohranjali temperaturo v prostoru primerno za bivanje in pozimi privarčevali pri ogrevanju.

Izdelava podstrehe naj ne bo nekaj, česar se lotevate kar tako – mimogrede in vsak dan sproti odkrivate, kaj bi še lahko storili. Kar 80 odstotka truda naj bi vložili v načrtovanje, da nato sama izdelava steče karseda gladko.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekHiperšportni hibrid Aston Martin Valhalla je korak naprej
Naslednji članekSkoraj 23 milijonov evrov za spodbude za gradnjo skoraj ničenergijskih stavb
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.