S predlogom zakona o OVE bi lahko privarčevali milijone

Renewable energies concept collage
Photo by GetYourPic on iStock

V javno obravnavo je bil s strani Ministrstva za infrastrukturo poslan predlog Zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije. Spomnimo, da je Slovenija v skladu s pravnim okvirom Evropske unije zavezana k doseganju ciljev na področju OVE – obnovljivih virov energije. Cilj novega Zakona je sprememba zakonodajnega in strateškega okvirja.

Obnovljivi viri energije do leta 2030

Republika Slovenija mora v skladu s pravnim okvirom EU dosegati cilje na področju obnovljivih virov energije. S sprejemom Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) mora Slovenija doseči cilj vsaj 27 % do leta 2030. Do leta 2020 je bil ta cilj 25 % obnovljivih virov energije. Direktiva o spodbujanju uporabe energije bo te standarde in cilje še zviševala, na kar so strokovnjaki tudi opozorili. Cilji za Slovenijo bi se lahko glede na trenutno situacijo zvišalo vse tja do 40-45 odstotkov, ko govorimo o končni porabi. To je več kot dvakrat višje od cilja, ki smo ga imeli do leta 2020.

Nepotrebni stroški pri nedoseganju ciljev OVE

Vredno je omeniti, da ta cilj ni bil dosežen. Slovenija je morala to razliko dokupiti za 5 milijonov evrov, za naslednja leta pa bi nedoseganje teh ciljev lahko pomenilo še bistveno višji strošek. Prav ta denar, ki ga Slovenija izgublja zaradi nedoseganja direktiv OVE, bi lahko namenila investicijam v obnovljive vire energije. To bi prineslo nove panoge, nova delovna mesta in več prihodka oziroma privarčevanega denarja. Predlog Zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije išče prav te cilje. Izmed glavnih ciljev izstopata predvsem spremembi zakonodajnega in strateškega okvirja, ki bi lahko pomenili tudi manj administracije. K slednjemu Slovenija stremi že na večih segmentih države.

pinwheels, energy, electricity
Photo by distelAPPArath on Pixabay

Celoten predlog Zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije je na voljo na spletni strani e-uprava.

VIRe-uprava
Prejšnji članek3 prednosti vinilnih talnih oblog
Naslednji članekZ zimskim vrtom uživate v naravi z udobja domačega doma
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.