Lignin, rešitev za težave z ogljičnim odtisom

Road rollers building the new asphalt road
Photo by i-Stockr on iStock

Kaj je lignin?

Lignin je obstojen material, ki obstaja med stenami celic lesenih rastlin. Lignin je tako tudi stranski proizvod v papirni industriji. Že kar nekaj časa je material temelj raziskav, saj želijo znanstveniki najti nadomestek izdelkom na osnovi ogljika, kot so karbonska vlakna in anode baterij. Zna se zgoditi, da je prav lignin tisti material, ki bo spremenil obličje industrije.

Lignin masovno izdeluje finsko podjetje Stora Enso

Že v lanskem letu sta finsko podjetje Stora Enso in angleški Imperial College v Londonu poskušala z napredki pri tem materialu. Finci so podpisali sodelovanje s podjetjem Northvolt in zgodba se je nadaljevala. Northvolt bo izdelek Lignode (anoda na osnovi lignina) preskušal pri izdelavi svojih obstojnih baterijskih celic. Ko bodo baterije tudi uradno odšle v proizvodnjo, bo šlo za prve, ki bodo v celoti narejene iz evropskih materialov. Lignode so namreč narejene iz surovih materialov nordijskih gozdov.

Spomnimo se začetkov podjetja Stora Enso oziroma njihove izdelave lignina. Leta 2015 je v mlinu sredi Kotke na Finskem začelo podjetje Stora Enso množično proizvajati lignin za industrijske namene. Danes gre za največjega izdelovalca lignina, saj lahko »kraft« podjetje na leto proizvede kar 50 tisoč ton lignina. Drevesa vsebujejo vse med 20 do 30 odstotkov lignina, kar pomeni, da je tega materiala lahko veliko. Kot smo omenili, pa je lahko uporabljen v različnih končnih izdelkih.

Science Research leaves of Mitragyna speciosa (kratom) and Chemical analysis in Lab.
Photo by Sinhyu on iStock

Uporaba lignina v avtomobilski industriji

Podjetje Renfuel iz lignina izdeluje bio-gorivo Lignol, ki je lahko predelan v bio-dizel in bio-petrol. Prav uporaba lignina v bio-gorivu je najboljši način za zmanjševanje emisij CO2 v obstoječih vozilih z motorji na notranje izgorevanje. Renfuel tako trdi, da Lignol ustvari kar 90 odstotkov manj ogljikovega dioksida kot navadna gorica.

Podjetje Prima Renewable Composites iz lignina izdeluje notranjost avtomobilov. Tu gre za nadomestek ABS plastike, ki je še vedno najpogosteje uporabljana v dizajnih avtomobilov. Kljub temu pa so materiali iz lignina bolj prožni, trdnejši in odpornejši na UV svetlobo.

Finsko podjetje Stora Enso je ustvarilo tudi izdelek Lineo, ki se uporablja kot nadomestek bitumena pri izdelovanju asfalta.

Lignin je lahko velika rešitev pri zniževanju ogljičnega odtisa vozil, avtomobilske industrije in tal po katerih slednja vozi.

 

Prejšnji članekV Ljubljani že deseti Vegafest
Naslednji članekPrihaja najbolj zabavna in pristna dolenjska pustolovščina na suhem, mokrem, v peni in blatu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.