Je bilo leto 2020 res eno najbolj vročih v zgodovini?

Vroče sonce nad puščavo

Globalno segrevanje ozračja se je nadaljevalo kljub ukrepom zaradi pandemije. Lani smo tako poleg leta 2016 zabeležili najbolj vroče leto v zgodovini človeštva. V Arktiki so bile temperature rekordno visoke, prav tako so divjali požari, v Atlantiku pa je bilo kar 29 tropskih neviht.

Pandemija ni zaustavila segrevanja ozračja

Zaradi karanten je bilo sicer zabeleženih kar 7 % manj izpustov fosilnih goriv, vendar se je ogljikov dioksid kljub temu nabiral v naši atmosferi. Povprečna temperatura na planetu je bila za 1,25 stopinje višja od predindustrijske dobe med leti 1850 in 1900. To je nevarno blizu 1,5 stopinji, ki se ji moramo izogniti, če želimo preprečiti najhujše posledice.

Ura z zemljevidom sveta

Poleg preteklega leta je samo leto 2016 zabeležilo tako vroče leto. Znanstveniki opozarjajo, da nas čaka tragična prihodnost, če ne sprejmemo nujnih ukrepov. Podatki o temperaturah, ki jih je izdala Evropska unija kažejo, da je bilo zadnjih 5 let najbolj vročih, odkar zbirajo tovrstne podatke. Podatki prav tako kažejo, da je imela Evropa najbolj vroče leto, in sicer kar 1,6 stopinje nad dolgoletnim načrtom. Zahodna Evropa je namreč julija in avgusta občutila vročinski val.

Arktika na udaru

Arktika in severna Sibirija sta izkusili še posebej ekstremne povprečne temperature. Veliko področje je namreč občutilo za kar 3 stopinje višjo temperature od povprečne, nekatere lokacije pa celo za 6 stopinj višjo. Posledica so bili obsežni divji požari, v katerih se je znotraj arktičnega kroga izpustilo kar 244 milijonov ton ogljikovega dioksida. Morskega leda je prav tako precej manj. Leto 2020 tako izstopa zaradi izredne toplote na Arktiki.

Zasnežene gore ob morju

Te ekstremne temperature so že en opomnik, kako nujni so ambiciozni ukrepi za zmanjšanje emisij. Kažejo nam, da nam zmanjkuje časa. Težko bo, vendar je strošek neukrepanja previsok, pravi Matthias Petschke iz Evropske komisije. Karantene so sicer povzročile rahel upad emisij, toda delež nabiranja ogljikovega dioksida v našem ozračju še vedno narašča. Ekonomsko okrevanje po pandemiji mora tako biti zeleno.

V Združenem kraljestvu so objavili napoved za letošnje leto, in sicer naj bi bil delež ogljikovega dioksida za kar polovico višji od tistega pred industrijsko revolucijo. Človeško proizveden ogljikov dioksid stalno raste. Več kot 200 let smo potrebovali, da se je delež povečal za četrtino, v zadnjih 30 letih pa se že približujemo povišanju za polovico. Globalni izpusti se bodo morali zmanjšati do nule v naslednjih 30 letih, če želimo preprečiti katastrofalne posledice globalnega segrevanja ozračja.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekFeng shui nasveti za otroško sobo
Naslednji članekFengšuj v avtu? Tudi to obstaja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.