Ilovnati ometi: najstarejša obloga sten na svetu ?

Ilovica je najstarejši in najbolj zdrav naravni gradbeni material v zgodovini človeštva. Ko je človek zapustil naravna zatočišča in se odločil živeti v zgradbah, ki jih je zgradil z lastnimi rokami, je bila ilovica pomešana z vodo lahko dostopen in takoj uporaben gradbeni element. Uporabljali so jo tako za gradnjo pravih zidov kot tudi element utrditve in zaščite drugih naravnih konstrukcijskih elementov (lesa, trsk … ).

Ekologija

Ilovnati ometi so narejeni iz naravnih materialov, zato imajo zelo nizek vpliv na okolje, so zelo zdravi in prijetni za bivanje. Ekološko gledano imajo med vsemi ometi LCA (ocena življenjskega kroga) ​​z zelo nizkim vplivom, odlično oceno, saj niso podvrženi kemijsko-fizikalnim procesom predelave, katerim so običajno podvrženi apno in cement. Ilovica nam omogoča naravno gradnjo in s tem naravno in zdravo bivalno okolje.

Regulator vlažnosti v prostoru

Ilovica ima sposobnost izmenjave velikih količin vlage z okoljem, kar ji daje lastnost uravnavanja vlažnosti. Kjer je v zraku presežek vlage, ga bo ilovica na steni absorbirala in jo vrnila v okolje, ko bo zrak suh.

Uporaba

Suhi ilovnat prašek pomešamo s peskom in vlakninami (sesekljana slama ali konopljina vlakna) v običajnem mešalcu. Nanos se izvrši ročno ali s strojem. V novogradnjah se ilovnati ometi izvajajo strojno, sam videz pa je lahko tudi zelo moderen.

Ilovnati ometi se lahko nanašajo na vsako vrsto podlage, kot so grobi leseni opaži, heraklit konopljine plošče, opeka, ytong ipd. Življenjsko dobo ilovnatih ometov lahko izenačimo z apnenimi ali mavčnimi ometi.

Ko se posuši, doseže ilovnat omet svojo trdnost ter se pokaže v toplem, naravnem barvnem tonu. Žive barve lahko dosežemo z zidnimi barvami, ki dopuščajo difuzijo. Trdni ostanki ometa se dajo razmočiti z vodo in jih lahko uporabljamo naprej.

Strojni ilovnati ometi IGOTON

Za strokovni nasvet ali izvedbo ilovnatih ometov kontaktirajte podjetje IGOTON. Na tem področju imajo najdaljši staž in s tem ogromno izkušenj ter prakse. Zato je IGOTON poznan kot najkvalitetnejši izvajalec ilovnatih ometov pri nas. Skupaj z njimi boste našli prave rešitve za gradnjo z naravnimi materiali.

anton.donosa@siol.net | +386 (0)41 604 991 | Spletna stran

Igoton je prvi ter edini specializiran izvajalec ilovnato-glinenih strojnih ometov v Sloveniji.

Urednik portala MojPrihranek.si

VIRIGOTON
Prejšnji članekVabljeni na dvojni Marlesov dan odprtih vrat
Naslednji članekVisoko učinkovite peči na pelete Klover ECOMPACT ?
anton.donosa@siol.net | +386 (0)41 604 991 | Spletna stran

Igoton je prvi ter edini specializiran izvajalec ilovnato-glinenih strojnih ometov v Sloveniji.

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.