Za lenobe: 6 načinov, kako poskrbeti za okolje

Veliko je med nami takšnih, ki jih za okolje in naravo sicer skrbi, a so preveč leni, da bi v to smer tudi kaj naredili. Predstavljamo 6 izjemno enostavnih načinov, kako poskrbeti za okolje, ne da bi se pri tem pretirano pretegnili.

  1. Varčujte z vodo in ne pomivajte posode

Pustite, naj se v koritu nabere toliko posode, da vam bo zmanjkalo čiste. Šele nato do zadnjega atoma napolnite pomivalni stroj in ga zaženite. Poln pomivalni stroj za pomivanje posode porabi manj vode, kakor bi je vi, če bi pomivali na roke.

  1. Pomagajte čebelam in ne kosite trave

V Sloveniji smo v zadnjih letih, po podatkih čebelarskih društev, izgubili med 55 in 60% vseh metuljev in insektov. Medtem ko se sosed vsako soboto podi po svojem vrtu s kosilnico in neutrudno ureja svojo zeleno zaplato, da bi le imel najlepšo travo v ulici, si tako vzemite čas zase in uživajte ob dobri kavi ali kozarcu vina. Postanite “eko bojevnik” in ne počnite ničesar. Travo kosite le občasno, toliko da za vas ne bo moteče. Redna košnja je sicer predpogoj za lepo zelenico, a hkrati preprečuje, da bi cvetice zacvetele in zrasle, kar čebelam onemogoča opravljanje dela.

  1. Zmanjšajte rabo plastike

Ko boste naslednjič srkali svoj najljubši koktajl, plastično slamico, če jih še imate doma, zamenjajte za papirnato ali tisto za večkratno uporabo. Milijarde plastičnih slamic vsako leto pristane v smeteh in, še huje, v naravi, kjer ogrožajo življenje živali in rastlin.

  1. Ne hodite po hrano, naj hrana pride k vam

Resnično zapravljate svoj dragoceni čas za porivanje nakupovalnega vozička med otoki supermarketa? Moderen človek 21. stoletja danes iz žepa vzame pametni telefon ali tablico, nekajkrat klikne in doma na kavču počaka, da dostavljalec pozvoni in mu na prag zloži vrečke s hrano in pijačo. Tedensko nakupovanje hrane preko spleta vam bo privarčevalo kar nekaj izletov v trgovino ter pomagalo zmanjšati izpust emisij.

  1. Posadite nekaj dreves

In to brez lopate in kapljice znoja! Spletni brskalnik Ecosia, na primer, sadi drevesa s pomočjo oglaševalskega denarja. Z vsakim vašim klikom na oglas med iskanimi zadetki tako pomagate ozeleniti naš planet. A pazite, če boste blokirali oglase, planetu ne boste prav nič pomagali. Uporabljate lahko tudi Google, saj so si v podjetju zastavili cilj kupiti toliko zelene energije, da bodo z njo pokrili vse lastne potrebe po elektriki.

  1. Družite se, privarčujte in poskrbite za čistejši zrak

Namesto da se v službo ali na različne aktivnosti vozite sami, se dogovorite z nekaj sodelavci ali prijatelji, da vsak dan pelje nekdo. Ne le, da boste vsi privarčevali na gorivu, pomagali boste tudi zmanjšati onesnaženost zraka. Pa še bolj mirni boste, saj boste preklinjali na rdečem semaforju ali zaradi gneče samo enkrat na teden.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekLesni odpadki izboljšajo kakovost recikliranega betona
Naslednji članekUponor Smatrix Pulse

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.