Lesni odpadki izboljšajo kakovost recikliranega betona

Raziskovalci Univerze v Tokyu so ugotovili, da se odvečni beton lahko izboljša in utrdi s pomočjo lesnih odpadkov. Ta nova tehnika ponuja okolju prijazno pot k izboljšanju betonskih zgradb, pri čemer tudi zmanjšuje stroške gradnje in izpuste ogljika. Raziskovalci upajo, da bo ta nova metoda pomagala koristno uporabiti star beton in lesne odpadke.

Tradicionalne metode namreč ne omogočajo ponovne uporabe betona. Raziskovalec Li Liang je pojasnil, da “sama ponovna uporaba agregatov iz starega betona ni trajnostna, saj je ravno proizvodnja cementa tista, ki vpliva na izpuste ogljika in podnebne spremembe.” Ekipa je tako želela najti nov pristop, s katerim bi promovirali krožno ekonomijo betona.

Ta inovativni pristop se začne z mletjem odpadnega betona. Lesni odpadki so sestavljeni iz žaganja, odpadnega lesa in drugih kmetijskih odpadkov. Namesto da bi te odložili na odpadu, se iz teh sestavin ustvari ključna sestavina lignin. To je organski polimer, ki zagotavlja trdnost lesa.

Poškodovan cement

Beton v obliki praška se potem zmeša z vodo in ligninom, da se ustvari prava mešanica. Ta je nato segreta in stisnjena, zato da lignin lahko prodre v vse kotičke, med delce betona. Iz tega nastane nov beton, ki je za uporabo še bolj preprost od prvotnega. Dodan lignin zagotavlja, da je nov recikliran beton tudi biorazgradljiv.

Vodja ekipe Yuka Sakai je pojasnila: “večina recikliranih proizvodov, ki smo jih naredili, je močnejših od običajnega betona. Te ugotovitve lahko pomenijo premik k bolj ekološki in ekonomični gradbeni industriji, ki zmanjšuje količino odpadnega betona in lesa ter se obenem loteva reševanja težave podnebnih sprememb.”

VIRInhabitat
Prejšnji članekZnižati račun za elektriko ni misija nemogoče
Naslednji članekZa lenobe: 6 načinov, kako poskrbeti za okolje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.