REUS 2019: Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije

Neodvisno raziskavo REUS, katere glavni sofinancer je Borzen, že deset let izvaja in razvija agencija Informa Echo v sodelovanju s partnerji CEU IJS, GI ZRMK in SURS. V tem letu se je ekipi pridružila tudi raziskovalna agencija IPSOS. Tukaj je predsatavljenih nekaj ugotovitev raziskave:

  • O učinkoviti rabi energije razmišlja 82 odstotkov gospodinjstev, kar je devet odstotnih točk manj kot pred dvema letoma. Podatke o učinkoviti rabi energije še vedno najpogosteje iščejo na spletu (93 odstotkov), drugi najpogostejši vir so dobavitelji opreme, tretji pa svetovalne pisarne ENSVET Eko sklada.
  • Glavni vir energije za ogrevanje ostajajo drva, ki jih uporablja 32 odstotkov v raziskavi sodelujočih gospodinjstev oz. devet odstotnih točk več kot predlani. Na drugem mestu je kurilno olje (20 odstotkov oz. ena odstotna točka več kot predlani), na tretjem pa zemeljski plin (12 odstotkov oz. tri odstotne točke več kot predlani).
  • Glavni način ogrevanja v Sloveniji ostaja centralno ogrevanje. Uporablja ga 51 odstotkov v raziskavi sodelujočih gospodinjstev, kar je toliko kot predlani. Na drugem mestu je etažno centralno ogrevanje (17 odstotkov oz. toliko kot predlani), tretje mesto pa si delita lokalno ogrevanje in centralno daljinsko ogrevanje.
  • Delitev stroškov ogrevanja v večstanovanjskih stavbah v 57 odstotkov primerov poteka po dejanski porabi, kar je tri odstotne točke manj kot predlani. Po uporabni površini se stroški delijo v 30 odstotkov primerov, kar je dve odstotni točki več kot predlani.
  • V primerjavi z letom 2017 se je letos za dve odstotni točki povečal delež gospodinjstev, ki dnevno notranjo temperaturo v kurilni sezoni vzdržujejo pri 21 do 22 stopinjah Celzija – takšnih je 51 odstotkov gospodinjstev. Delež tistih, ki temperaturo vzdržujejo pri več kot 24 stopinjah Celzija, je porasel za štiri odstotne točke na pet odstotkov.
  • Delež gospodinjstev s klimatsko napravo se je v dveh letih povečal za dve odstotni točki na 34 odstotkov.
  • Spreminja se tudi trend na področju osebne mobilnosti. Upadel je delež gospodinjstev z dvema oz. tremi avtomobili (za pet odstotnih točk na 32 odstotkov oz. za eno odstotno točko na devet odstotkov), porasel pa delež tistih brez avtomobila. Slednjih je po letošnji raziskavi devet odstotkov, kar je pet odstotnih točk več kot predlani. O nakupu električnega avtomobila razmišlja 10 odstotkov vprašanih, kar je pet odstotnih točk manj kot predlani.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.