Znanstveniki prepolovili čas polnjenja vodikovih celic

hydrogen logo on gas stations fuel dispenser. h2 combustion engine for emission free ecofriendly transport. 3d rendering
Photo by audioundwerbung on iStock

Raziskovalci Univerze za Tehnologijo v Sidneyu in Univerze za tehnologijo v Queenslandu so ustvarili novo metodo za polnjenje vodikovih celic. Nov dizajn za polnjenje vodikovih celic močno skrajša čas polnjenja, kar je velik napredek v industrijah po svetu. V zadnjih nekaj letih so vodikove celice hitro pridobile na vrednosti zaradi svoje »zelenosti« in učinkovitosti. Kaj nov dizajn pomeni za svet?

Polnjenje in shranevanje vodika bo še bolj napredovalo

Vodik je v zadnjih letih naredil velik skok po lestvici priljubljenosti, saj predstavlja učinkovit in zelen vir energije. Kompresiran plin je najpogostejši način hranjenja vodika, lahko pa se ga uporablja tudi v tekočem in trdnem stanju. Kot je pojasnil dr. Saidul Islam iz Univerze za tehnologijo v Sidneyu, je trdna oblika vodika, predvsem kovinski hidrid, vse bolj priljubljen. Predstavljal naj bi bolj varen, kompaktnejši in cenejši način shranjevanja vodika, zlahka pa lahko tudi vsrkava in oddaja vodik.

»Tehnologija shranjevanja vodika je idealna za izdelavo vodika s obnovljivo elektrolizo. Zlahka lahko za dolgo časa shrani vodik in ga, ko bi ga potrebovali, pretvori v plinsko obliko ali tisto, ki bi jo potrebovali za prehod v gorivno celico,« je povedal dr. Islam.

A concept metaphorically depicting hydrogen as an ecological energy source in the form of a pond in the middle of a virgin jungle. 3d rendering.
Photo by Petmal on iStock

»Uporablja se lahko v kompresorjih, polnilnih baterijah, toplotnih črpalkah, ločevanju izotopov in purifikaciji vodika. Lahko jo uporabljamo tudi pri shranjevanju vodika v vesolju,« je dodal o vsestranskosti uporabe tehnologije. Težava, ki se je pojavila pri vodiku, je njegovo razmeroma počasno polnjenje.

Dizajn in metoda sta vsestranska

Znanstveniki so zdaj našli metodo, ki bo izboljšala polnjenje in odvajanje trdnega vodika. S pomočjo izdelave posebne polcilindrične tuljave so za kar 59 odstotkov znižali čas polnjenja. Izdelovanje še boljše različice se bo nadaljevalo tudi v prihodnje, njihov cilj pa je izdelava novega dizajna za shranjevanje vodikove energije.

VIRnature.com
Prejšnji članekKaj je aromat za sladoled?
Naslednji članekV Ljubljani že deseti Vegafest

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.