Zložljiva baterija, ki jo poganjajo bakterije

Znanstveniki so razvili baterijo, ki kot vir energije uporablja bakterije iz odpadne vode. Baterija naj bi bila zelo poceni, hkrati pa tudi zelo enostavna za proizvodnjo. Po pisanju portala Science Alert ta zložljiva baterija predstavlja velik potencial za države v razvoju, kjer bi predvsem na področju medicine preko te baterije lahko ustvarili velik napredek.

Baterija je narejena iz papirja in predstavlja trenutno najvišjo raven razvoja popularne “bio-baterije”, ki črpa energijo iz organskih delcev. Za to specifično baterijo so ti organski delci razne bakterije v odpadni vodi. Dizajn, ki temelji na uporabi papirja, je del novega raziskovalnega področja “papertronics“, ki kot že samo ime pove, združuje papir in elektroniko.

V najbolj odročnih delih sveta seveda ni električne napeljave, prav tako ni navadnih baterij in ravno zato so sestavni deli teh papirnatih baterij primerni za takšna področja. Te baterije bi lahko služile kot dobra rezerva, kjer električna napeljava ni mogoča.

Kako so znanstveniki sestavili zložljivo, papirnato baterijo? Najprej so položili trak srebrovega nitrata na kos kromatografskega papirja. Po vrhu vsega so položili še tanko plast voska ter tako ustvarili katodo – pozitivno elektrodo baterije. Na drugi strani papirja je ekipa izdelala rezervoar iz prevodnega polimera, ki deluje kot anoda (negativna elektroda), ko dodamo še par kapljic odpadne vode, ki vsebuje raznorazne bakterije. Ko je papir zložen in se katoda in anoda dotikata, baterija preko bakterijskega metabolizma dobiva energijo. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.