Siemens: Programsko orodje za načrtovanje zelo učinkovitih sončnih parkov

V letu 2012 je Siemens s pomočjo inštituta Fraunhofer za industrijsko matematiko razvil programsko orodje, ki jim omogoča načrtovanje zelo učinkovitih sončnih parkov v samo nekaj sekundah. Problematično je bilo le to, da je bil Siemens edini, ki je imel dostop do te programske opreme.

Zdaj so pa pri Siemensu napovedali, da bodo svojo programsko opremo dali v uporabo tudi drugim podjetjem in njihovim sončnim parkom. Programska oprema se imenuje PVplanet in omogoča načrtovalcem, da z optimalno umestitvijo sončnega parka v prostor, povečajo izplen, hkrati pa se čas za načrtovanje zkrajša za do 80 odstotkov.

Programska oprema za načrtovanje PVplanet pri izračunu upošteva vremenske razmere lokacije, stroške izgradnje sončnega parka, hkrati pa še predvidi potencial in energijski izkoristek sončnega parka. Program tudi izračuna, s kakšnim razmikom bi bilo treba postaviti fotonapetostne panele, da bi se izognili senčenju, ki lahko negativno vpliva na učinkovitost sončnega parka.

Siemens navaja, da lahko njihovo programsko orodje zmanjšalo stroške proizvodnje električne energije za 6 odstotkov.

Siemensovo programsko orodje PVplanet je edino na svetu, ki omogoča tako natančno načrtovanje sončnih parkov. S pomočjo programa lahko investitorji predhodno hitro ocenijo profitabilnost sončnega parka. To lahko vodi v več realiziranih projektov fotovoltaičnih sočnih parkov, kar pa je le dobro za naš planet.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.