Vetrne elektrarne s cenejšo proizvodnjo električne energije od nukleark

Novica bo razveselila slehernega posameznika, ki se zaveda pomembnosti proizvajanja električne energije z alternativnimi metodami. Čas je, da se človeštvo loči od nevarnih načinov proizvajanja elektrike v katere brez dvoma spadajo nuklearne elektrarne. Tragični dogodek v Japonski, državi, ki brez dvoma vrhunsko obvlada razvoj in uporabo nuklearne energije, so jasen pokazatelj nevarnosti nuklearnih elektrarn in hkrati dober razlog zakaj jih je potrebno počasi zapreti.

In če so dosedaj zagovorniki klasičnih načinov proizvajanja elektrike poudarjali cenovno učinkovitost je ta argument sedaj tudi preteklost. Pridobivanje elektrike s pomočjo vetrnih elektrarn je namreč postalo cenejše od pridobivanja elektrike s pomočjo nukleark. To velja za države, ki razvijajo področja vetrnih elektrarn na severu Evrope. Do sedaj je namreč postavljanje vetrnih elektrarn v morju predstavljajo velike stroške. S padcem cene nafte, učinkovitejšo proizvodnjo vetrnih elektrarn ter zmanjšanjem aktivnosti pri iskanju novih naftnih vrtin v morju, pa je ceno proizvajanja elektrike s pomočjo vetra drastično zmanjšalo. 

Industrijska skupina WindEurope napoveduje, da naj bi se proizvodnja električne energije s pomočjo vetrnih elektrarn v prihodnje povečevala. Do leta 2030 naj bi tako delež tako proizvedene energije znašal 7 odstotkov. Statistika se nanaša na proizvodnjo električne energije v Evropi. Zanimivo pri razvoju vetrnih elektrarn pa ni zgolj napredek v Evropi ampak tudi na ostalih delih zemlje. Kitajska tako beleži hitro rast razvoja vetrnih elektrarn in napredek v celotnem sektorju okolju prijaznih virov pridobivanja električne energije je tako visok, da napovedujejo Kitajski presežek ciljev znižanja izpustov, ki so si jih zastavili do leta 2020. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.