V Severni Makedoniji napovedujejo ukinitev termoelektrarn do leta 2028

Termoelektrarna

V Sloveniji so vse glasnejše razprave o (ne)možnostih prehoda na bolj trajnostne načine pridobivanja električne energije, Severna Makedonija pa je kot prva država zahodnega Balkana sprejela odločitev o opustitvi uporabe premoga in napovedala, da bo do leta 2028 zaprla svoje termoelektrarne. Da razmišlja o opuščanju premoga, je kot prva država napovedala že v začetku leta 2020.

Pomemben vložek države

Po poročanju založniškega portala Nezavisen Zaev za Telma TV je premier Zoran Zaev med drugim dejal, da bodo z namenom uspešnejše kompenzacije vpliva premika na bolj trajnostne načine proizvodnjo električne energije, kot država vložili v razvoj skupno 2.200 MW obnovljivih energetskih zmogljivosti. Zgradili bodo fotovoltaične elektrarne s skupno močjo 1600 MW in vetrne elektrarne s skupno močjo 600 MW. To naj bi predstavljalo del zelenega dogovora severne Makedonije in prehod na nove vire energije.

Vetrna in solarna energija

Trenutno termoelektrarne predstavljajo približno polovico proizvodnje električne energije v državi in pokrivajo približno tretjino celotnih potreb.

Povzeto po: https://balkangreenenergynews.com/north-macedonia-first-in-region-to-set-coal-phaseout-date-thermal-power-plants-will-be-shut-down-by-2028/?fbclid=IwAR3tpxI5bpjAnUHUb7Xx7qAeVWL8S88z4j0oioSNvy0KRDqReAcyVvowwUo

 

Prejšnji članekCilji, ki si jih postavila Avstrija: realnost ali utopija?
Naslednji članekPoceni trik za odstranitev plesni iz pralnega stroja
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.