Cilji, ki si jih postavila Avstrija: realnost ali utopija?

zelena energija

Avstrijski parlament je sprejel predlog zakona, ki predvideva dodatno financiranje obnovljivih virov energije. Cilj je zagotoviti, da se do leta 2030 vse potrebe po električni energiji v Avstriji pokrijejo z obnovljivimi viri, do leta 2040 pa želi država postati celo podnebno nevtralna.

Načrti so veliki

Predlog zakona predvideva milijardo evrov letnega vladnega financiranja za prehod na zeleno energijo v Avstriji, po poročanju pa naj bi tudi zasebni sektor primaknil dodatnih 30 milijard evrov v investicijah.

Dodatnih 500 milijonov evrov naj bi država vložila v povečanje uporabe vodika in zelenega oziroma okolju prijaznega plina, s čemer naj bi pospešili razogljičenje industrije, ki je eden največjih onesnaževalcev in porabnikov električne energije.

Nevladne organizacije in gospodarska zbornica predlog zakona podpirajo

Zakon in s tem novi režim financiranja zelene električne energije morajo še potrditi tako v državnih institucijah Avstrije kot v določenih segmentih tudi na ravni Evropske komisije. A Avstrijske nevladne organizacije predlog zakona pozdravljajo in ga označujejo kot začetek postopnega opuščanja fosilnih goriv in pomemben korak k podnebni nevtralnosti do leta 2040. Prav tako ga po poročanju EurActiv podpira tudi Avstrijska gospodarska zbornica.

Velika vlaganja tudi za usposabljanje brezposelnih

Da avstrijska vlada misli resno, kaže tudi to, da namerava v letu 2022 vložiti kar 17 milijonov evrov v usposabljanje brezposelnih za približno 1000 (nezasedenih) zelenih delovnih mest. Kvalificiranih delavcev na tem področju po njihovih ocenah namreč primanjkuje.

Povzeto po: https://balkangreenenergynews.com/austria-aims-to-cover-all-electricity-consumption-from-renewables-by-2030/

Prejšnji članekVam je všeč novi dirkalnik F1?
Naslednji članekV Severni Makedoniji napovedujejo ukinitev termoelektrarn do leta 2028
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.