Usluga ali škoda naravi? Pohorju se obeta kar 56 vetrnih elektrarn

Solar panels and wind turbines generating renewable energy for green and sustainable future.
Foto: 24K-Production iz iStock

V teh dneh v Sloveniji odmeva projekt, ki ga načrtuje podjetje Energija na veter. Omenjeno podjetje je sicer v celoti v lasti švicarske družbe Woc Group, kot pove že samo ime pa deluje na področju vetrne energije. Pred kratkim so pri podjetju, ki je sicer registrirano v Ljubljani, predstavili idejno naložbo, kjer bi na Pohorju postavili 56 vetrnih elektrarn. Pobuda je pri slovenski javnosti sprožila zelo mešane odzive.

Vetrna energija predstavlja veliko alternativo jedrski, ki je okolju manj prijazna. Kljub temu, da ima Slovenija svojo jedrsko elektrarno v Krškem, pa je velik delež slovenske elektrike še vedno odvisen od uvoza. Zasebni vlagatelji napovedujejo, da bi s tem projektom zmanjšali odvisnost Slovenije od uvoznikov, hkrati pa zagotovili več zelene električne energije, kar so tudi smernice Evropske unije, ki v svojih prognozah napoveduje velike oddaljitve od jedrske energije in obnovljivih virov energije. Kot napovedujejo pri podjetju Energija na veter, naj bi se gradnja izvedla v dveh fazah, v eni bi postavili 35 t.i. vetrnic, v drugi pa 21. Vse elektrarne naj bi stale znotraj občine Slovenska Bistrica na območju Treh kraljev in Areha, del kablovodov pa bi tekel tudi čez občino Ruša.

Protesti v Slovenski Bistrici

Iz občine Slovenska Bistrica je zaznati veliko neodobravanje v zvezi z izvedbo projekta. Civilna pobuda ima med drugim pomisleke v zvezi s hrupom in škodo, ki bi jo vetrne elektrarne povzročile živalim. Kljub temu investitorji odgovarjajo: “V odprtih pogovorih z ljudmi je pogosto slišati, da so na Pohorju nujno potrebni nova vlaganja v razvoj turizma in nove vsebine ter strateški pristop k izboljšanju okolja in ponudbe, a ko beseda nanese na vetrne elektrarne, se argumenti posameznih iniciativ vrtijo izključno okrog ohranitve zdaj idealnega stanja Pohorja, ki ga je treba ohraniti takega, kot je.” 

WIND TURBINES OR WINDMILLS GENERATING ELECTRIC POWER IN A WIND FARM OR EOLIC PARK. SUSTAINABILITY AND RENEWABLE ENERGY CONCEPT.
Foto: Rafa Jodar iz iStock

Mitja Hertiš, ki je kot predstavnik investitorjev komuniciral z mediji je zagotovil, da se je v zadnjih letih zgodil velik napredek na področju tehnologije, ki je močno zmanjšal hrupnost elektrarn. Upoštevana naj bil bila zakonodaja, ki določa najvišjo dovoljeno stopnjo hrupa, obenem pa naj bi bila tudi upoštevana priporočila Svetovne zdravstvene organizacije.

Pri podjetju Energija na veter trdijo, da tudi budno spremljajo obnašanje ptic na območju grajenja in temu naj bi posvečali še posebej veliko pozornost. Enako velja tudi za spremljanje vpliva elektrarn na turistična območja, kar bo verjetno ena izmed ključnih točk pri nadaljnjem odvijanju projekta.

Prejšnji članek5 nasvetov za znižanje računa za vodo
Naslednji članekOkna in vrata iz aluminija so prava rešitev za vaš dom!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.