Obnovljiva tehnologija prihodnosti: Sončno-vetrni energijski stolp

Revolucionarna nova tehnologija bo korenito spremenila način kako razmišljamo o obnovljivi energiji.

Novi sončno-vetrni stolp, ki ga je izdelalo podjetje Solar Wind Energy Inc. iz Marylanda, je popolnoma nova oblika vetrne elektrarne, saj so se vetrne turbine iz višine prestavili na dno cevastega stolpa. Tehnologija pa omogoča pridobivanje obnovljive energije skozi celo leto.

Voda, ki se dovaja v zgornji del stolpa, se razprši in pomeša z vročim zrakom ter spremeni v vodno paro. Vročemu zraku, ki se začne ohlajati, se poveča gostota in teža. Ohlajen zrak žačne padati skozi odprtino stolpa ter doseže hitrost do 80 km/h s katero poganja turbine, ki ustvarjajo električno energijo. Edina pomanjkljivost energijskega stolpa je ta, da za delovanje potrebuje vodo, ki se jo navzgor po 685 metrov visokemu stolpu dovaja z vodnimi črpalkami, pri tem pa se samo del proizvedene energije iz vodnega stolpa porabi za delovanje črpalk. 

Solar Wind Energy stolpi lahko v vročem in suhem okolju proizvajajo električno energijo 24 ur na dan tekom celega leta, tudi v zimskih mesecih. Družba prav tako trdi, da stolpi delujejo skoraj popolnoma brez emisij ogljikovega dioksida, goriva in ne ustvarja odpadkov. Gre torej za popolnoma čisto in obnovljivo energijo.

 

Količina energije, ki jo stolp proizvede, se razlikuje glede na lokacijo postavitve. Družba je za ta namen razvila program, ki glede na podnebne podatke izračuna proizvodne zmogljivosti posamezne lokacije. Gradnja stolpov se načrtuje v bližini mesta San Luis. Stolpi naj bi skupaj proizvedli 1.250 MWh energije ob sončnih dnevih, dnevno povprečje pa naj bi bilo okoli 435 MWh.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.