Vetrne elektrarne: V letu 2014 inštaliranih za 44 odstotkov več zmogljivosti

Kot kaže, bo veter tisti, ki bo rešil številna vprašanja glede obnovljive energije v prihodnosti, saj se inštalirane kapacitete hitro povečujejo.

Leta 2014 je bilo namreč zgrajenih vetrnic s skupno močjo kar 51.477 megavatov. To pomeni kar 44-odstotno povečanje vgrajenih kapacitet, glede na kapacitete, ki so bile zgrajene v letu 2013.

Konec leta 2014 je tako skupna proizvodna kapaciteta vetrne energije znašala kar 369.553 megavatov – vrednost, ki jo je človeštvo dosegalo v kar 40 letih. Da se je v prejšnjem letu doseglo povečanje, za kar 1/7 teh kapacitet, je dober kazalnik, kako veliko se vlaga v vetrno obnovljivo energijo.

Po izračunih strokovnjakov bi lahko, če bo šla proizvodnja vetrne energije po isti poti kot lansko leto, v naslednjih sedmih letih človeštvo podvojilo kapacitete vetrne energije.

A čeprav je vetrna energija v izrednem porastu, pa je proizvodnja sočnih elektrarn še vedno močnejša. Sončna energija je v zadnjih letih pridobivala več kapacitet in več podpore, predvsem zaradi vedno cenejše proizvodnje in namestitve fotovoltaičnih panelov v primerjavi z vetrnimi turbinami.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.