Solarni paneli iz “čudežnega materiala” se približujejo komercializaciji

Specialist technician professional engineer with laptop and tablet maintenance checking installing solar roof panel on the factory rooftop under sunlight. Engineers team survey check solar panel roof.
Foto: whyframestudio iz iStock

Na področju učinkovitosti sončnih panelov je bil zahvaljujoč perovskitu – revolucionarnemu materialu dosežen pomemben preboj. Ekipa iz kitajskega podjetja za solarno tehnologijo Longi je postavila nov svetovni rekord v učinkovitosti, ki znaša 33,9%, s čimer je presegla prejšnji rekord, postavljen maja, s strani King Abdullah University of Science & Technology (KAUST) v Savdski Arabiji.

Izjemno je, da ta dosežek ni le presegel teoretične omejitve 33,7% za standardne enojne povezave celic, ki jih pogosto najdemo v komercialnih sončnih panelih, temveč je tudi prvi primer preseganja te meje. Podjetje je v izjavi poudarilo: “to zagotavlja pomembne empirične podatke, ki dokazujejo prednost kristalnega silicija-perovskitnega tandomskega sončnega sistema nad kristalnimi silicijevimi enojnimi sončnimi sistemi v smislu učinkovitosti.”

Naslednja generacija panelov bi bila 50% cenejša kot tudi 50% učinkovitejša

Preboj v učinkovitosti, ki dosega 33,9%, predstavlja pomemben korak naprej v tehnologiji sončnih celic. Pojav perovskitovskega sistema je utrl pot razvoju sončnih celic visoke učinkovitosti naslednje generacije, ki enakim površinam omogočajo, da absorbirajo isto svetlobo in proizvajajo več električne energije.

Čeprav je teoretična meja učinkovitosti novih sončnih celic postavljena na 43%, je doseg te ravni malo verjeten. Kljub temu pa obstaja optimizem glede potenciala za masovno proizvodnjo ultra učinkovitih perovskitnih sončnih panelov, saj raziskovalci s Kitajske univerze v Nanjingu poročajo o oblikovnem preboju, ki bi lahko proizvodnjo naredil ekonomsko izvedljivo.

Projekcije kažejo, da bi lahko naslednja generacija panelov bila tako 50% cenejša kot tudi 50% učinkovitejša od tradicionalnih silicijevih celic. Britanska start-up podjetje Oxford PV, ki izhajajo iz Univerze v Oxfordu, aktivno delajo na komercializaciji te tehnologije in si prizadevajo za začetek polne proizvodnje.

Ponuja način za znatno povečanje učinkovitosti sončnih celic

Chris Case, glavni tehnološki direktor pri Oxford PV, je poudaril preoblikovalni potencial perovskita pri premagovanju omejitev trenutnih silicijevih sončnih panelov. Poudaril je, da čeprav so trenutni silicijevi paneli dosegli svoje fizične meje, perovskit ponuja način za znatno povečanje učinkovitosti sončnih celic. Kljub temu pa glavni izziv leži v zagotavljanju trajnosti in zanesljivosti, pri čemer se trenutne raziskave in razvoj osredotočajo na izboljšanje teh vidikov namesto na dodatno izboljšanje učinkovitosti.

Perovskit, ki je bil pohvaljen kot “čudežni material”, ni le pokazal obetov na področju sončne energije, temveč tudi pri razvoju različnih aplikacij, vključno s telekomunikacijami  in tehnologijami obnovljive energije.

Prejšnji članekDaikin klima je ustvarjena, da vas navduši
Naslednji članekNovi Peugeot e-5008 že navdušuje (GALERIJA + VIDEO)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.