Solarni nadstrešek: Izbira, cena, vrste, montaža in vse druge informacije

Vse o solarnih nadstreških: Cena, postavitev ter prednosti in slabosti solarnega nadstreška
Vse o solarnih nadstreških: Cena, postavitev ter prednosti in slabosti solarnega nadstreška

Solarni nadstreški so samooskrbni način pridobivanja energije za gospodinjstvo, obenem pa predstavljajo zaščito pred vremenom. Solarni nadstrešek prinaša veliko prednosti, predvsem zdaj, ko je vse več pomena na samooskrbi in uporabi obnovljivih virov energije. Vse bolj bodo uporabni tudi pri polnjenju električnih vozil, ki bodo počasi zavzeli večinski delež avtomobilske industrije. Preverili smo prednosti in slabosti solarnih nadstreškov, ceno solarnih nadstreškov in nekaj drugih pomembnih informacij.

Kaj je solarni nadstrešek?

Solarni nadstrešek v svoji osnovi ni nič drugega kot nadstrešek s solarnimi paneli. Ti sončno energijo pretvarjajo v elektriko, ki jo lahko uporabimo za polnjenje električnega vozila in gospodinjstva. Njihovo nameščanje je precej enostavne, lahko ga opravimo kar sami, a je še vedno zelo zaželena pomoč strokovnjakov. O delu solarnih panelov si lahko preberete v našem prispevku o sončnih elektrarnah.

Namestitev solarnega nadstreška je odvisna od …

Če nadstreška še nimate in se pred njegovo postavitvijo in izgradnjo odločate o namestitvi solarnih panelov, potem naj bodo ti v idejni zasnovi že pri samem začetku. Največjo vlogo nosi prav nosilna konstrukcija samega solarnega nadstrešk, ki mora biti oblikovana po meri in zadoščati vašim željam ter potrebam. Izdelava solarnega nadstreška tako omogoča tudi idealno in optimalno ureditev preostalih elementov sončne elektrarne (primer: akumulator). Le tako lahko ustvarite pravo električno omrežje pod nadstreškom, kar bo prišlo prav pri večini prostorov.

V kolikor solarni nadstrešek že v svoji osnovi obstaja – stoji nadstrešek z navadno kritino – potem je naslednji korak montaža panelov. Potrebno bo preveriti nosilnost kritine, saj ni vsaka streha primerna za vsako vrsto panelov (preverite težo in specifikacije). Nikakor se ne sme pozabiti na težo, ki bo nastala zaradi spremenjene konstrukcije kritine. Tu imamo v mislih sneg, ki se bo zadrževal na strehi in drugi materiali, ki lahko zaidejo nanj.

Solarni nadstreški so z vzponom električnih vozil vse bolj priljubljeni
Solarni nadstreški so z vzponom električnih vozil vse bolj priljubljeni

Vrste solarnih nadstreškov

Solarni nadstrešek za samooskrbo z električno energijo je na voljo v več različicah in sistemih. To so:

  • net metering
  • hibridni solarni sistemih
  • sistem za gretje vode
  • solarni sistem z baterijami
  • kombinirani sistem

Vsak izmed sistemov je že poznan iz pogovorov o solarnih panelih oziroma sončnih elektrarnah za domačo oskrbo. Nadstreški lahko viške elektrike oddajajo v omrežje in jemljejo manjko iz omrežja. Tu gre za net metering. Hibridni solarni sistem pomeni način, ko se elektrika ne shranjuje in uporablja tam, kjer je ustvarjena in je najbolj primerna za toplotne črpalke. Sistem solarnega nadstreška za gretje vode je najcenejši in enostavnejši, saj se pridobljena elektrika uporablja za gretje vode. Odvečno sončno energijo oziroma pridobljeno elektriko se lahko shranjuje v akumulatorjih, čemur pravimo kar sistem z baterijami. Pri kombiniranemu sistemu pa gre za kombinacijo samooskrbe in gretja vode.

Pri izbiri solarnih nadstreškov vam bodo pomagali strokovnjaki, ki jih je v Sloveniji že lepo število. Izberite pravega in kakovostnega, ki vam bo poleg izdelkov nudil še druge usluge.

Cena solarnega nadstreška naj ne vpliva na vašo odločitev, saj gre za naložbo, ki se vam bo povrnila
Cena solarnega nadstreška naj ne vpliva na vašo odločitev, saj gre za naložbo, ki se vam bo povrnila, obenem pa je odvisna od številnih dejavnikov

Prednosti solarnih nadstreškov

Nakup solarnega nadstreška je dolgoročna naložba, ki se vam bo povrnila precej hitro. Če bo tehnično in premišljeno zgrajen bo to trajnosten objekt in naložba, ki ne zahteva veliko dodatnih posegov in vzdrževanja. Ker gre za nadstrešek, ki v večini primerov ne vpliva na soobstoječe objekte, ne bo vplival na okolico in je tako predmet »zmišljevanja« oziroma grajenja po željah kupca. Potrebno bo le paziti na najboljši izkoristek solarnih panelov in zmaga je vaša. Za mnoge pa je največja prednost solarnih nadstreškov njihova prijaznost okolju. Sistem oskrbuje vaše gospodinjstvo z elektriko pridobljeno iz obnovljivega vira energija in tako ne prispeva k izpustu emisijskih plinov.

Slabost solarnih nadstreškov

Večina slabosti solarnega nadstreška se navezuje na slabo postavitev in slabo izbiro materialov ter panelov. Tu je večja napaka izvedba kot pa sama teoretična osnova tega, kar solarni nadstrešek je. Med slabosti bi mnogi prišteli tudi visoko ceno solarnih nadstreškov, ki je za mnoge za zdaj še nedosegljiva. A ker gre za dolgoročno naložbo je potrebno preračunati vložek vanj.

Cena solarnega nadstreška

Cena solarnih nadstreškov je odvisna od številnih dejavnikov. Pomisliti je potrebno na površino nadstreška, izbiro panelov in njihovo kvaliteto, zahtevnost montaže in dodatno opremo, ki bi jo želeli imeti. Izračun vašega privarčevanega zneska je odvisen tudi od rabe solarnega nadstreška (gretje vode, polnilna postaja za električno vozilo, samooskrba,..). V povprečju se cena na m2 solarnega nadstreška giba okoli 100 evrov. Tu vam lahko svetujemo tako, da pošljete nekaj povpraševanj za ponudbe različnim podjetjem po Sloveniji in primerjate.

V določenih primerih lahko prejmete tudi subvencijo ali kredit EkoSklada.

Prejšnji članekVlaknocementna ravna kritina – naRAVNO pokrito
Naslednji članekRegres 2022: Kakšen znesek regresa boste prejeli?
Žiga Kastelic

SEO urednik

1 komentar

  1. Zanima me če kdo ve ali mora biti solarni nadstrešek postavljen na zazidljivem zemljišču ali je lahko kmetijsko, če te priklopijo v omrežje za netmetering sistem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.