ŠOKANTNA NOVA RAZISKAVA: 99,9% elektrike lahko dovajajo obnovljivi viri

Nove raziskave kažejo na dejstvo, da bi lahko dobro oblikovana kombinacija vetrne in sončne energije z energijo, shranjeno v gorivnih celicah in baterijah, napajala električna omrežja v kar 99,9 % časa do leta 2030.

Članek v reviji Journal of Power Sources, ki so ga pripravili znanstveniki Delawarske univerze ocenjuje, da bi omenjena kombinacija skoraj vedno presega povpraševanje po električni energiji in ohranila nizke stroške.


“Rezultati bodo utišali tiste, ki pravijo, da je obnovljiva energija premalo zanesljiva in ​​draga,” pravi soavtor Willett Kempton, profesor na Fakulteti za pomorsko znanost na Univerzi v Delawareu.

Ključ, pravi, da je dobiti kombinacijo virov električne energije, pravico skladiščenja in natančen izračun stroškov. Raziskovalci – oziroma računalnik – so izdelali nič manj kot 28 milijard različnih kombinacij obnovljivih virov energije in možnosti za shranjevanje le-te, ki so bile testirane v obdobju štirih let zgodovinskih podatkov o vremenu in povpraševanja po električni energiji.

Izračuni med drugim kažejo, da lahko velik električni sistem, ki je sposoben zadovoljiti povpraševanje po 72 GW (gigavatov) energije, tekel kar 99,9 % časa na 17 GW sončne energije, 68 GW vetrnih elektrarn na morju in 115 GW na kopnem, z vodikovo hrambo energije.

Ko ne bi bilo dovolj obnovljivih virov energije, da bi zadostili povpraševanju, se bi energija črpala iz skladiščene energije, v redkih primerih, ko niti to ne bi bilo dovolj, pa bi uporabili fosilno gorivo. Raziskovalci pravijo, da bi premik v smeri takšne odvisnosti od obnovljivih virov lahko zmanjšalo stroške v primerjavi z nadaljnjo uporabo fosilnih goriv.

“90 % ali več obnovljivih virov energije do leta 2030, za dosego ciljev na področju podnebnih sprememb, ki predvidevajo zmanjšanje toplogrednih plinov iz energetskega sektorja za 80-90 %, vodi do ekonomskih prihrankov,” pravijo raziskovalci.

Podrobnosti raziskave tukaj.


p.s. Če ti je ideja čiste, obnovljive energije všeč, deli vsebino naprej….

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.