Skupina Gen je v letu 2020 dosegla 65 milijonov evrov čistega dobička

Skupina Gen, ki upravlja s polovico krške nuklearke, je lani kljub zahtevnim razmeram in zamikom investicij zaradi epidemije covida-19 obratovala stabilno in ni imela težav pri oskrbi z električno energijo. Čisti dobiček skupine je dosegel 65 milijonov evrov, kar je nad načrti, je na dejal generalni direktor Martin Novšak.

V nuklearki presegli načrtovano proizvodnjo

V Skupini GEN so v letu 2020 kljub izjemno zahtevnim razmeram in zamikom investicij, ki so nastale kot posledica epidemije, obratovali zelo stabilno in zanesljivo oskrbovali svoje odjemalce z električno energijo, proizvedeno iz brezogljičnih virov: jedrske in vodne energije. Kljub slabim hidrološkim razmeram so hidroelektrarne obratovale dobro, Nuklearna elektrarna Krško pa je v letu 2020 presegla načrtovano proizvodnjo.

V Skupini GEN so v preteklem letu ustvarili več kot 2,3 milijarde evrov prometa in tako utrdili svoj položaj med največjimi poslovnimi skupinami v Sloveniji. Družbe v skupini so izvedle investicije na ravni 100 milijonov evrov, kar Skupino GEN kot že vrsto let doslej ponovno uvršča med investicijsko najbolj dejavne poslovne skupine v Sloveniji.

Skupina GEN druga največja skupina v Sloveniji po dohodkih

Neto dobiček celotne skupine so v letu 2020 načrtovali zelo ambiciozno in ga bodo celo presegli za okoli petino, po ocenah bo dobiček na ravni 65 milijonov evrov. Dodana vrednost na zaposlenega je za preteklo leto ocenjena na ravni 170 tisoč evrov. Tudi v krovni družbi GEN energija so presegli načrte, prihodki podjetja so na ravni 230 milijonov evrov, čisti dobiček pa 45 milijonov evrov. V podjetju so izpolnili vsa ključna pričakovanja SDH in leto zaključili kot druga največja skupina v Sloveniji po prihodkih.

Elektrarne so v odlični kondiciji

Generalni direktor Martin Novšak je dodal še: »Proizvodnja vseh elektrarn v Skupini GEN je bila kljub zahtevni situaciji, ki jo je prinesla epidemija, zaradi uspešnih in pravočasno sprejetih ukrepov zelo stabilna in je zagotavljala nemoteno oskrbo gospodinjstvom, javnemu sektorju in gospodarstvu ter vsem ostalim porabnikom električne energije. Za to so zaslužne izkušene ekipe s kompetentnimi in stabilnimi vodstvi, z znanjem, ki zajema tudi najširše mednarodne izkušnje in standarde. Uspešno smo izvedli tudi vse potrebne servise, zato so naše elektrarne v odlični kondiciji. Dobro obratovanje pa seveda prinaša tudi dobre poslovne rezultate.«

Maja Markovič

Novinarka

VIRGen energija
Prejšnji članekFengšuj v avtu? Tudi to obstaja
Naslednji članekHladilnice v Nigeriji rešile že več kot 20 tisoč ton hrane
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.