Šest mest, kjer je obnovljiva energija cenejša od fosilne

Sončne elektrarne so vse bolj uveljavljen alternativni način za pridobivanje električne energije, saj je sončna energija neusahljiv vir. V zadnjem času se množično uporabljajo tudi drugi alternativni viri za pridobivanje električne energije, med drugim vetrni. Čeprav je globalno gledano pridobivanje elektrike z uporabo fosilnih goriv še vedno cenejše kot z uporabo obnovljivih virov, so deli sveta, kjer je zelena energija vseeno cenejša od fosilne. V nadaljevanju prispevka si poglejmo, kje na svetu je obnovljiva energija postala cenejša od tiste, ki jo pridobivajo z uporabo fosilnih goriv.

Brezplačna vetrna energija v Dallasu

Vse je veliko v Teksasu, vključno z električno energijo, ki jo proizvajajo vetrne elektrarne. V ameriškem mestu Dallas lokalne elektrarne proizvedejo že toliko električne energije, da so sprejele odločitev, da jo ponudijo brezplačno. Od novembra najprej je naročnikom elektrarne TXU Energy namreč električna energija brezplačna, in sicer med 21.00 do 6.00. S to potezo je elektrarna poskrbela tudi za to, da so ljudje bolje ozaveščeni glede obnovljivih virov električne energije.

Brezplačna sončna energija v Čilu

V letošnjem letu so sončne elektrarne v Čilu proizvedle presežek električne energije. Zato ne preseneča, da ima država neto brezplačno elektriko že 113 zaporednih dni in sicer od aprila 2016. To je rezultat investicije, ki jo je opravila vlada, saj je bilo izgrajenih kar 29 sončnih elektrarn, ki so poskrbele za to, da je bila od leta 2015 brezplačna elektrika na voljo kar 192 dni. Čeprav je ta elektrika trenutno na voljo le za večja mesta, se bo to skoraj zagotovo kmalu spremenilo in bodo vključena tudi manjša.

Poceni vetrna energija na Danskem

V mesecu oktobru je švedsko podjetje najavilo, da bo na Danskem zgradilo kompleks vetrnih elektrarn, ki bodo proizvajale električno energijo, ki bo cenejša od tiste, ki nastaja iz premoga in naravnega plina. Za to po poskrbela elektrarna moči 60 megavatov, pri čemer bo cena za en megavat znašala zgolj okoli 50 evrov. Prav tako pa bo na voljo še povezava z Nemčijo moči 400 megavatov, ki bo prišla v pomoč ko bosta Danska ali Nemčija potrebovali dodatno električno energijo. Kompleks vetrnih elektrarn in povezave naj bi bil dokončno zgrajen najkasneje do leta 2021.

Cenovno ugodna sončna energija v Avstraliji

V Avstraliji je vse več domov opremljenih s sončnimi celicami, ki napajajo baterije Tesla Powerwall 2.0. Ker je novost kot nalašč za premostitev časa, ko sončne ali električne energije ni dovolj za ogrevanje vode ali druge namene, ne preseneča, da so kupci novost dobesedno razgrabili. Cena tovrstne električne energije je primerljiva s fosilnimi, čeprav strokovnjaki verjamejo, da kmalu temu ne bo več tako, saj cena fosilni električni energiji narašča, cena sončne pa se niža.

Zelena energija v Združenih državah Amerike

Združene država Amerike so največje onesnaževalke našega planeta, kljub temu se tu pa tam nadejo podjetja, ki vlagajo v sončno in vetrno energijo. Zato ne preseneča, da je v mnogih predelih Združenih držav Amerike elektrika iz obnovljivih virov že cenejša od tiste, ki jo pridobivajo iz fosilnih goriv. Če se bodo nadaljevala vlaganja v sončno in vetrno energijo bo ta postala še cenejša in bolj privlačna za končne uporabnike.

Najcenejša sončna energija na svetu

Najcenejšo sončno energijo lahko trenutno ponudijo v Dubaju, kjer je sonca pričakovano več kot na pretek. V mesecu maju je bilo v Dubaju na primer za eno megavatno uro sončne električne energije potrebno odšteti le preračunanih 28 evrov. Le tri mesece kasneje pa je sončna električna energija postala brezplačna v Čilu. Ta energija iz obnovljivih virov je nadvse poceni tudi v Španiji, saj elektrarna podjetja Solarpack Corp Tecnologica za eno megavatno uro sončne električne energije računa le preračunanih 28,2 evrov. Cena električne energije iz premoga pa je kar dvakrat višja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.