Ribe bolje izkoriščajo energijo vetra

CalTechov raziskovalec John Dabiri se je zgledoval po jatah rib v naravi za razvoj cenejših in bolj učinkovitih vertikalnih vetrnih elektrarn.

Oblike vetrnih turbin so se izboljšale v zadnjih letih, kljub temu pa so še vedno zelo neučinkovite. Tradicionalne turbine s tremi ogromnimi rezili se motijo med sabo. Če postavimo več takih turbin preblizu, se začnejo ustvarjati vrtinci vetra, ki znižajo učinkovitost delovanja turbin. CalTechov biofizik in zmagovalec podelitve za genije MacArthur fundacije John Dabiri je odkril rešitev za to težavo z opazovanjem gibanja jat rib. Ugotovil je, da vertikalne vetrne turbine z lopatami, ki spominjajo na plavuti, delujejo skupaj bolj učinkovito pri zbiranju energije z vetra.

 

Dabirijeve manjše vertikalne turbine se lahko postavijo zelo blizu brez izgube učinkovitosti. Te turbine si, kot ribe med sabo celo pomagajo in v nekaterih primerih povečajo skupno učinkovitost. Visoke so le 9 metrov in Dabiri predvideva, da bi jih lahko namestili na stotine na mesto, ki bi ga zavzela ena sama tradicionalna turbina. Skupaj s CalTech želi proizvesti 3,5 kilovatne vertikalne turbine, ki bodo stale približno 2.600 € in jih bo možno enostavno sestaviti z osnovnimi orodji. Če jih združijo s tradicionalnimi turbinami bodo še dodatno zmanjšali porabo prostora in povečali proizvodnjo energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.