Prva hibridna geotermalna elektrarna na biomaso na svetu

Enel Green Power je napovedal zaključek projekta toskanske 5 megavatne elektrarne, ki za proizvodnjo elektrike združuje biomasno energijo in geotermalno paro.

Kot prva svoje vrste bo novozgrajena tovarna na biomaso uporabljala lokalno pridobljene organske snovi pragozda in super-grelni kotel za povečanje parne temperature na bližnji 13 megavatni geotermalni elektrarni Cornia 2. Geotermalne parne temperature, ki vstopajo v obrat Cornia 2, se bodo dvignile iz 150°C na več kot 370°C. Enel Green Power predvideva, da bo rezultat tega povečanje neto proizvodnje električne energije geotermalne elektrarne.

Predvideva se, da bo integracija obrata biomase povečala proizvodnjo geotermalne elektrarne za približno 30 gigavatnih ur na leto. Poleg tega bo ublažila emisije za 13.000 ton CO2 letno. Ta inovativni tehnološki pristop bo imel minimalen vpliv na lokalno okolje in zagotovlja celovito obnovljivost sredstev, ki se uporabljajo v ciklu proizvodnje električne energije.

Francesco Venturini, predsednik uprave družbe Enel Green Power, je ob priliki dejal, da je kombinacija obeh tehnologij “pomemben korak naprej za prihodnost obnovljivih virov energije” in da pričakuje, da bo vodil do uveljavitve ponovljivih modelov, ki “odpirajo novo lokalno energijo, ekonomske in zaposlitvene možnosti.”

Enel Green Power poroča, da bodo s projektom, ki je vreden okoli 15 milijonov €, ustvarili kar 40 posrednih in neposrednih delovnih mest. Večina zaposlitev se bo nanašala na nabavo potrebnih materialov biomase.

Riccardo Amoroso, vodja inovacij za trajnostni razvoj v Enel Green Power, je dejal, da verjame, da lahko integriranje različnih tehnologij obnovljivih virov energije ustvari “boljšo celoto”, ki bo povečala učinkovitost in znižala tveganje za avtohtone ekosisteme.

“Združevanje dveh tehnologij za postavitev hibridne elektrarne za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov na isti lokaciji, povečuje proizvodnjo energije z ničnimi emisijami,” je dejal Amoroso. “Prav tako omogoča uporabo iste infrastrukture, kot so daljnovodi, s čimer se prihrani stroške in dodatno zmanjša vpliv na okolje.”

Čeprav je integracija biomase in geotermalne pare prva svoje vrste na svetu, Enel Green Power ni nov na področju združevanja različnih tehnologij obnovljive energije za vpeljavo višjih ravni energetske učinkovitosti in zmanjševanja emisije ogljika.

V Nevadi je Enel Green Power naročil gradnjo hibridnega obrata Stillwater na sončno in geotermalno energijo, za katero Amoroso pravi, da “združuje neprekinjeno proizvodnjo zmogljivosti binarnega cikla, srednje entalpije geotermalne energije s solarno fotovoltaiko in solarno termodinamiko.” Družba je poleg tega odgovorna za gradnjo sončnega obrata Fontes v Braziliji, ki združuje sončne PV celice z vetrom.

Po Amorosu, bo nadaljevanje razvoja hibridnih projektov “bolj privlačno za javne gospodarske službe,” ko bodo iz skupnih infrastruktur realizirani prihranki. “V nekaterih primerih bodo postali projekti, ki bi bili neizvedljivi kot samostojen geotermalni ali solarni projekt, bolj gospodarsko in tehnološko izvedljivi.”

Enel Green Power ima podružnice po vsej Evropi, Afriki in obeh Amerikah. Ocenjena skupna proizvodna zmogljivost družbe njenih kombiniranih obnovljivih obratov je bila 32 milijard kWh v letu 2014. Njihova skupna nameščena zmogljivost presega 9 GW.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.