Danska: Pridobivanje električne energije s pomočjo vetra je prihodnost!

Danes poznamo številne načine pridobivanja električne energije – s pomočjo vode (hidroelektrarne), toplote (termoelektrarne), jedrske energije (jedrske elektrarne), vetra (vetrne elektrarne) in druge. A dejstvo je, da pridobivanje električne energije z vetrnimi elektrarnami nima negativnih vplivov na okolje in spada med obnovljive vire energije.

Potenciala, ki ga nudi veter se zavedajo predvsem Danci, ki že kar 25 odstotkov električne energije pridobijo z njegovo pomočjo. Ta zavidanja vreden rezultat so dosegli z namestitvijo polja s 36-imi, 3,6 MW (megavatnimi) vetrnimi turbinami, ki so nameščene predvsem na vetrovnih predelih ob obali Severnega morja. Cilj te države je doseči 50 odstotno pokrivanje lastne rabe električne energije s pomočjo energije vetra. Ta cilj nameravajo doseči do leta 2020, do 2050 pa želijo z obnobljivimi viri energije pokriti kar 100 odstotkov lastnih potreb po električni energiji. Če jim uspe, bodo zagotovo energetsko najbolj osveščena in ekološka država na svetu.  

 

Danska je tako že napovedala mednarodni razpis za novo polje vetrnih elektrarn moči 1.500 MW, s katero nameravajo še povečati delež zelene energije. A strokovnjaki že napovedujejo črne scenarije za Dansko. Njihova proizvodnja električne energije bo namreč kmalu bistveno presegla povpraševanje Dancev  – Danci porabijo manj elektrike, kot jo proizvedejo. Pri izvozu elektrike se zanašajo na sosednjo Norveško in Švedsko – a kaj se bo zgodilo, če boda ti dve državi proizvedli dovolj lastne električne energije? To zimo se je tako že zgodilo, da je morala Danska plačati svojim sosedom, da so jim lahko izvozili električno energijo.

 

Kljub temu pa Danska ostaja ena najbolj ekološko ozaveščenih držav na svetu, kar se odraža preko številnih ukrepov, ki jih nameravajo sprejeti. Tako do leta 2020 načrtujejo, da bi bilo v glavnem mestu Copenhagen vsaj 200.000 električnih vozil, ki so seveda ekološko čistejša od klasičnih vozil, katera delujejo na bencin in diesel.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.