Prenosljiva vetrna energija za vsakogar

Obnovljiva energija postaja vse bolj priljubljena. Med posamezniki so najbolj popularni fotonapetostni paneli, ki si jih nameščajo na strehe hiš, vendar pa vsak nima svoje strehe, na katero bi lahko postavil mini-sončno elektrarno.

Druga možnost je vetrna energija, vendar pa za namestitev zajetne vetrne turbine potrebujemo veliko zemljišče, kar je zopet privilegij redkih. Podjetje Janulus, s sedežem v Minnesoti, zato razvija prenosno vetrno turbino, ki bo enostavna za uporabo in bo predstavljala pametno zasnovan generator obnovljive energije. V samo enem dnevu so že zbrali dovolj denarja za lansiranje njihove ideje.

 

Podjetje se je odločilo, da bo za svoj projekt začelo zbirati denar preko internetnih zbiranj denarja (kickstarter). Njihov cilj je bilo zbrati 50.000 dolarjev, ker jim je uspelo v enem dnevu. Njihov cilj je narediti štiri prenosne vetrne turbine – ki se razlikujejo po velikosti in moči. Najmanjša bo imela le 50 vatov moči, srednji dve po 400 in 1.000 vatov moči, najmočnejša pa kar 2.500 vatov. Prenosne turbine bodo povezane z litij-ionskimi baterijami s kapaciteto od 7.500 do 300.000 mAh. Najmanjša turbina bo tehtala le 650 gramov, največja pa nekaj kil – vse pa bodo prenosljive, saj lahko tudi največjo postavimo v prtljažnik avtomobila.

 

Prenosne vetrne turbine bodo lahko proizvedle dovolj elektrike za polnjenje vašega pametnega telefona ali druge manjše naprave, zato so kot nalašč za potovanja ali večdnevne dogodivščine v naravi. Večje izvedenke pa so primerne tudi za domačo uporabo. Prenosne vetrne turbine naj bi bile na tržišču aprila 2016.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.