Rayton: Cenovno dostopna solarna električna energija

Ameriška družba za sončno energijo Rayton je pred kratkim objavila novico, da je razvila tehnologijo, ki lahko ustvari električno energijo s pomočjo sonca, ceneje kot s fosilnimi gorivi.

Nov proizvod pri Rayton Solar uporablja 50 do 100-krat manj silicija kot druge tehnologije, kar jo naredi drastično cenejšo od konkurence.

Predstavniki podjetja pravijo, da njihov patentirani proces uporablja samo štiri mikrone silicija in ne ustvarja odpadkov – medtem ko dosega učinkovitost 24 odstotkov. Torej nižja cena, več energije in manj onesnaževanja – zmagovalna kombinacija.

Družba Rayton trdi, da se njihov proizvod lahko proizvaja v ZDA in to za kar 60 odstotkov ceneje od konkurenčne industrije na Kitajskem.

Družba, ki ima sedež v Los Angelesu, ima trenutno Indiegogo kampanjo, preko katere zbira sredstva za lansiranje projekta – predvsem zato, da bi lahko dobila UL certifikat in začela s proizvodnjo. Družba namerava zbrati 250.000 dolarjev oziroma 196.000 evrov do konca januarja 2015.


Prihodnost je vsekakor v sončni energiji. Ali bo svoj kamenček v ta mozaik dodalo tudi podjetje Rayton pa je odvisno od podpornikov projetka.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.